PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2024. április 18., csütörtök

©L'ORANGERIE PARIS * CHEF MICHEL PUREN * "Ízek, imák Párizsban" #ilonabarnabiphotonews

14 april 2024 Paris
"Jean Claude Brialy színész, rendező volt, több mint 40 évig a tulajdonosa és most abban az örömben és kiváltságban részesülünk, hogy továbbra is életre kelthetjük ezt a történetekkel teli helyet." [Chef Michel Puren
L'Orangerie Paris // Photo © #ilonabarnabiphotonews


 

 

L'Orangerie Paris

"It is opposite the Paroisse Saint Louis Island, in this small village in the heart of Paris, found the legendary restaurant Orangerie. This former high place of the Parisian nights scroll saw many celebrities, now enjoying a revival. They are now Michael and Malika Puren that take home with charm and friendliness, making subtle tribute to its creator Jean-Claude Brialy disappeared. The hotel revives his finest hours in a true spirit to the soul and to customers of whoever occupied and busy for over 40 years.

They are now Chef Michel Puren and Malika Puren directrice that take home with charm and friendliness, making subtle tribute to its creator Jean Claude Brialy disappeared." (forrás!)

 BIPHOTONEWS EXCLUSIVE

MESÉLŐ FOTÓK

3. rész

April 14 2024,  Paris, France. L'Orangerie Paris faithfully guards the memory of actor and director Jean Claude Brialy in the attraction of Notre Dame, the island of St Louis, the nightlife in Paris. Chef Michel Puren's gourmet offer, a time travel into the taste world of ancient French recipes. Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News

"Jean Claude Brialy színész, rendező volt, több mint 40 évig a tulajdonosa és most abban az örömben és kiváltságban részesülünk, hogy továbbra is életre kelthetjük ezt a történetekkel teli helyet." [Chef Michel Puren
 
p.s... Párizs, Franciaország 2024. április 14. (vasárnap)  
Néhány órája érkeztem, de máris belevetettem magam a környék felfedezésébe, nem először persze, de nem tudtam betelni vele a mai napig sem, mindig újat mutat, egyszerűen varázslatos. Minden karnyújtásnyira a Les Degres de Notre Dame hotelemtől, amit szeretek itt Párizsban... meg akartam maradni hűen az eredethez, átélni, belesüppedni a régi párizsi élet hangulatába, amit imádok és őszintén mondom egy nagy ajándék volt ez a választásom... Azt nyújtotta a 16. században épült hotel, amit vártam, megőrizték a mulandó idő szépségét...
 

A Pont Saint-Louis // Szent-Lajos hídon sétálgattam Canon (since 1937) hű társam a kezemben... Ebből lehet következtetni, hogy nem volt gyors a tempóm, igazából nem is lehetett pontosítok nem is akartam, mert mindig jött velem szembe valami új megfoghatatlan szépség, amit próbáltam lefagyasztani, hogy meg tudjam mutatni Neked is (BIPHOTONEWS Photo Gallery)... Oooups, a híd és sziget neve, csak most esett le, mint tudjuk nincsenek véletlenek Párizst először Louis de Hegyessy//Lajos, gyermekem apja mutatta meg, ha jól emlékszem 1984-ben a Plaza Athéne Hotelban laktunk, innen indult a kalandos életünk, de ez egy másik történet... visszakanyarodva, balra tőlem a Notre Dame gótikus méltóságával kimagaslott még így renoválásakor is, erőt sugárzó igazi "Mi Asszonyunk" látványával... 
 
Notre-Dame Paris // Photo © #ilonabarnabiphotonews
 
...a Szajna partján emberek sütkéreztek, végre ragyogott a nap szinte nyári meleg... volt olyan, aki ebédjét ott fogyasztotta el szabadság szellemében... A gyerekek vidáman játszottak, ugrándoztak körülöttem, kutyák rohangáltak, sokan körbe állták ámultan a görkorcsolyázó akrobatákat, engem is rabul ejtettek bravúros játékukkal... az egész olyan volt érzésben, mintha belecsöppentem volna az igazi párizsi őslakosok életébe... pontosan erre vágytam és köszönöm megkaptam... tudod, csak kérni tudni kell pontosan, hogy mit szeretnél... lassan átértem a Île Saint-Louis // Szent Lajos szigetre ... Előttem a Berthillon terasza csurig tömve vidám emberekkel...na, ezen nem csodálkoztam, ha megnézed rákattintva a névre láthatod, hogy milyen fantasztikus, gourmand sütiket, fagylaltokat kínál, specialitásuk a “fraise des bois melba” kedvencem...
 
(Sziget rövid története: A szigetet a jobb parttal összekötő Pont Marie Christophe Marie-ról, a sziget egyik ingatlanfejlesztőjéről kapta a nevét. 1614-től kezdődően Marie de Medicis, IV. Henrik özvegye és az ifjú király, XIII. Lajos régense főépítője volt. Utasította, hogy töltse be a sziget két részét kettéválasztó csatornát, és építsen tömör kőpartokat a sziget körül. A projekt első része egy új híd volt, a Pont Louis XIII; az első követ maga az ifjú király fektette le, akkor 13 évesen. Különböző problémák hátráltatták a hídon végzett munkálatokat, amelyek csak 1635-ben fejeződtek be. A hídnak öt íve van, mindegyik különböző méretű. A boltívek között fülkéket építettek a szobrok számára, de a rendszer nehézségei miatt soha nem állítottak szobrot a helyükre... forrás! ) ... ha többet szeretnél tudni erről, kattints a forrásra!

Paris, France April 14 2024 // Photo Gallery © #ilonabarnabiphotonews

...fiatalok, kicsik nagyok élvezték talán az első meleg nyári napot ebben az évben velem együtt... nem árt, ha tudod, hogy csak olyan helyre szabad beülni, ami zsúfolásig tömve, mert az biztosan jó és előtte informálódj, hogy mit rendelj, mi a ház specialitása és éttermeknél déli órákban a "Plat du jour"... egy ideig vártam, nézelődtem, fotózgattam a korláthoz dűltem élveztem az életem adott szép pillanatát és hálásan gondoltam azokra, akik megmutatták ezt nekem évekkel ezelőtt... nem volt szerencsém, nem szabadult fel asztal, így tovább mentem, bekanyarodtam a La rue Saint-Louis-en-l’Île Párizs 4. kerületének régi macskaköves utcájába, ami szinte ketté hasítja a szigetet, az egyetlen ilyen utca és mindkét oldalán hagyomány őrző üzletek, éttermek, galériák sokasága... volt rendesen mit nézelődni és arra lettem figyelmes, hogy egy "Lajos" formabeli épp megállt az egyik étterem táblája előtt, feltűnt eleganciája és hosszasan elidőzött a "menü tábla" felett, majd továbbment...már épp indultam volna én is tovább, de valami arra késztetett, hogy én is odamenjek és megnézzem a választékot, majd benéztem az étterembe, a látvány megigézett... klasszikus elegancia és kedvenc sztárjaim a falakon... egyik kedvencem Jean Claude Brialy színész, rendező nézett vissza rám a könyvborítójáról... vacsora előtti időben még üres volt, de egy szőke elegáns hölgy azonnal észrevett és közeledett felém... kérdésemre, hogy kell-e helyet foglalni a vacsorához, kedvesen informált, hogy vasárnap általában csendesebb a hely, nem szükséges és főleg azért is, mert egyedül vagyok... megköszöntem és kértem engedélyt a fotózásra, megkaptam... Megható visszaemlékezés ez a hely, a régi nagy filmsztárok előtt tiszteleg... még egy ideig bolyongtam az utcákon, nem volt könnyű elszakadni, csodahely, de elfáradtam... majd visszatértem a szállodámba, de nem hagyott nyugodni, pedig hidd el, hogy inkább aludtam volna, de eszembe jutott Viktor fiam búcsú mondata a BUD reptéren:
- Anyci, ne hagyd ki a legjobb éttermeket, az örök élmény marad... - ebben is olyan, mint Louis az apja, mindenből a legjobbat és milyen igaz, valahogy ez nem áll tőlem távol én is ezt kedvelem...
...szóval akármennyire is vonzott az ágy melege, nem hagyott nyugodni a hely atmoszférája... jól döntöttem, mert gazdagabb lettem egy egy gourmet élménnyel... talán életem egyik legkellemesebb, nyugodtabb estjét töltöttem el, ízletes, finom könnyű francia menü elfogyasztásával, amit az egyik kedvenc francia borászatom MAURIN DE MAURES rozéjával öblítettem le... Ez az ismeretség még Saint-Tropez életformám vonzáskörébe tartozott, így könnyű volt a választásom... 
 

 
... közben egy rövid filmet összeállítottam és felraktam az #ilonabarnabiphotonews instagram oldalamra... Ezt a vacsorám végeztével megmutattam Chef Michel Puren és Malika Puren az étterem tulajdonosainak... arra gondoltam, hogy ezzel köszönöm meg a remek estét, amit nekik köszönhettem. Örömhullám vonult át az ódon falak között és ezzel kezdetét vette a barátkozásunk, még a kedvencük is hozzánk csatlakozott... így lettem gazdagabb egy olyan történettel, hogy nagyon boldogok, hogy megőrizhetik és továbbvihetik Jean Claude Brialy színész, rendező hagyományát, aki 40 évig tulajdonosa volt ennek az étteremnek és itt megfordult szinte minden híresség abból a korból, ha a falak suttogni tudnának rengeteg történetet mesélnének...Nagy ajándéknak érzik, hogy az otthonukat is itt tudták ebben a környezetben az egyik legjobb kerületében Párizsnak a ház fenti emeletén kialakítani... kell ennél szebb, szerintem EZ MINDEN! 

 
 
L'Orangerie rövid története:
1969-ben Claude Chabrol mozijának „Beau Serge”-je, az úriemberekre vágyó hölgyek szívtiprója, Jean-Claude Brialy színész vásárolt egy pompás kávéházat  Saint-Louis szigetén és egy mesebeli étteremmé alakította át. A L'Orangerie de Brialy egy sikeres, divatos étterem, ahol az új világba belefáradt ősidők néhány hercegnője bágyadtan betévedt. Mások, nemzetközi sztárok szeretik könnyedén álcázni magukat ezért törzshelyük lett: Marlène Dietrich, Warren Betty, La Callas és Marlon Brando. A rue Saint-Louis en l’Île 28. szám alatt található Orangerie-t most Orangerie Parisnak hívják. A hely megőrizte finom környezetét, számos utalással a mozira és a hely egykori tulajdonosára: az elegáns Jean-Claude Brialy színészre!
 
*
 
L'ORANGERIE
28 rue Saint-Louis en l'Île dans le 4ème arrondissement de Paris
 

En 1969, le “Beau Serge” du cinéma de Claude Chabrol, le tombeur de ces dames désireux des messieurs, le bien nommé Jean-Claude Brialy achète un bougnat café charbon sur l’île Saint-Louis et le transforme en restaurant de conte de fée.

L’Orangerie de Brialy est une réussite de restaurant mondain où se sustentent, languissantes, quelques duchesses des temps anciens fatiguées du monde nouveau.

D’autres, des stars internationales, aiment s’y camoufler en toute simplicité : Marlène Dietrich, Warren Betty, La Callas, et Marlon Brando.

Au 28 rue Saint-Louis en l'Île, l’Orangerie se nomme désormais l’Orangerie Paris.

L’endroit a gardé son cadre délicat avec de nombreuses références au cinéma et à l’ancien propriétaire des lieux : l’élégant Jean-Claude Brialy !

Ki volt Jean-Claude Brialy? 

Jean-Claude Brialy Aumaleban született, Francia Algériában, a mai algír földön elhelyezkedő Sour El-Ghoziane-ban, 1933. március 30-án. Apja a francia hadsereg katonája lett, ezért Jean-Claude családjával 1942-ben Franciaországba költözött, majd 1954-ben egyedül ment Párizsba, hogy színész lehessen.

Filmes karrierjét 1956-ban kezdte az Elena és a férfiakban. A következő években olyan alkotásokban csillogtatta meg tudását, mint a Fevonó a vérpadra, A szép Serge, a Szeretők, a Christine, az Unokafivérek, a Négyszáz csapás, Az iskola útja, a Vagányok éjszakája, a Szerelemmel látni, a Híres szerelmek, a Magánélet, a Chéri, melynek címszereplője volt, az Arsene Lupin, Az ördög és a tízparancsolat, a Svéd kastély és a Férifvadászat. 1964-ben a Tonio Kröger főszereplője volt, 1967-ben Sergeként láthattuk az Annaban és Cajellaként A Vatikán hadműveletben. 1972-ben Paul Kastnert játszotta A halott asszony visszatérben. 1976-ban Brumairet alakította a Tojásrántottában, Pierre Bizetet A szentévben és Waltot a Baroccoban. 1979-ben feltűnt Az úszómesterben és a Bobo Jaccoban. 1985-ben A csitri Samje volt, 1990-ben közreműködött a Kutyaparadicsomban.1996-ban René Sandre bőrébe bújt az Árnyjátékban. Utolsó munkája 2007-ben volt a Monsieur Maxben. 2007. május 30-án halt meg. (forrás!)



©LADURÉE, HA PÁRIZSBAN JÁRSZ KIHAGYHATATLAN! * BIPHOTONEWS 5* Ajánlásával!

 

LADURÉE ORLY PARIS


Ladurée Orly Paris © BIPHOTONEWS #ilonabarnabiphotonews

p.s... Párizstól elbúcsúzni mindig szomorú, de egy reggeli a Ladurée-ben az Orly repülőtéren egy hatalmas kulináris élmény, boldogság és megkönnyíti a távozást! Itt megismerheted az igazi macaron ízvilágát, ami felülmúlhatatlan.  A zöld, cukrozott mandula darabokkal megszórt pain au chocolat hihetetlenül finom, szétolvadt a szájban és együtt a capuccinóval, aminek a habos tetején a Ladurée logója látható belevésédik örökre a szép emlékeid közé. Kihagyhatatlan! A helyszín elegáns hűen tükrözi a minőséget a kedves, figyelmes kiszolgálással, egyszerűen fantasztikus és az ár korrekt! Merci beaucoup! BIPHOTONEWS 5* ajánlásával!

 

LADURÉE ORLY PARIS © #ilonabarnabiphotonews

2024. április 9., kedd

©A szaudi dinasztia, ami titokban az egész világot irányítja

 
Fedezd fel a Szaúd-ház lenyűgöző és ellentmondásos világát ebben az átfogó videóban. Ismerd meg a világ egyik legvagyonosabb és legrejtélyesebb dinasztiájának történelmét, amely nem csupán a fényűző életmódjáról és gazdagságáról híres, hanem a politikai hatalmáról és a belső viszályokról is. A videó áttekintést nyújt a Szaúd-ház felemelkedéséről, a modern kor kihívásairól, és belemerül a királyi család bonyolult kapcsolatrendszerébe. Számíthatsz meglepő történetekre, beleértve a hatalmi játszmákat, a luxusvásárlásokat és a nemzetközi diplomácia összetett szövevényét. Lépj velünk egy másik világba, ahol a gazdagság és hatalom kéz a kézben jár, miközben feltárjuk a Szaúd-ház titkait.

2024. április 4., csütörtök

©TAVASZI VIRÁGOK SOROZATOMBÓL

 

TAVASZI VIRÁGOK SOROZATOMBÓL © #ilonabarnabiphotonews

2024. április 3., szerda

©NYAK - VÁLL - HÁTTORNA


 p.s... néhány perc, naponta többször is lehet... őszintén mondom nagyon hasznos és könnyű gyakorlatok...

©ALMA - BANÁN - CSOKOLÁDÉ = ISTENI, KÖNNYŰ CSOKITORTA

 

recept 

p.s... ez az én változatom : 4 db almát meghámoztam, darabokra vágtam és kevés vízzel feltettem főzni puhulásig. Leöntöttem a vizet róla (citrommal ízesítettem és megittam) miután készen lett és botmixerrel összetörtem... három kisebb érett banánt hozzáadtam és pépessé zúztam azokat is, a végén hozzáadtam egy tábla 200 grammos olvasztott étcsokoládét (egy lábasba beletördeltem és felolvasztottam) ... majd addig mixeltem, míg teljesen sima nem lett... ezt beleöntöttem egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (24cm)... hűtőszekrénybe helyeztem és másnap fogyasztható, de őszinte leszek én már 4h pihenés után megkóstoltam! Isteni volt! (forrás!)

©MÉHES KÁROLY FOTÓKIÁLLÍTÁS A PINTÉR GALÉRIÁBAN

 


„A lusta író fényképez, és így okoskodik: mivel egy kép állítólag többet mond ezer szónál, tíz fotóból egész jó kis novella kerekíthető. Amikor írok, próbálom szöveggé kalapálni azokat a képeket, amik bennem sorjáznak. Amikor fényképezek, apró négyszögekre vagdosom a világot, ami körülvesz” írja a fotózásról Méhes Károly." (Forrás!)

2024. április 2., kedd

©SZAHARAI HOMOK AZ ORSZÁG FELETT A NAPI SAJTÓT OLVASVA...

 

p.s... na, ez nem a tegnapi szürke szahara homok fedőnevű akció a levegőben felvételem, akár lehetne az is... legyen ez az Érdemesélet & Travel jeligére... 🙂 @https://biphotonews.blogspot.com/.../wix-vl18-1025-buda...
Photo © Ilona Barna BiphotoNews
Budapest Biphoto Studio Wizz Air
(FORRÁS!)


ALAMY LIVE NEWS CLICK HERE

2024. április 1., hétfő

©HÚSVÉTI LOCSOLKODÁS, AHOGY GYEREKKOROMBAN...

 

p.s... gyerekkorom nagyon várt napja volt, erre pontosan emlékszem... kicsinosítottuk magunkat és vártuk a locsolkodókat piros tojással ... volt olyan, aki szódásüveggel érkezett, sikítozva futottunk szerte-szét ahányan voltunk lyányok a családban ... a Húsvéti versmondás nem maradhatott el... most találtam egyet a mai ízre fordítva...
🙂
"Zöld erdőben jártam,
Unicumot láttam.
Ha nem kapok belőle,
Nem locsolok jövőre."
 

 

2024. március 31., vasárnap

© HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS HAGYMAHÉJÁVAL, AHOGY NAGYIKÁM GYEREKKOROMBAN...

 

©ilonabarnabiphotonews
p.s... ezt a #PetersPlanetTravel történetet a #hagymahéjjal festett tojásokról Húsvét vasárnapján... azután találtam meg, miután én is elhatároztam vagy inkább egy sugallat volt azt hiszem, hogy ebben az évben én is így festem meg a Húsvéti tojásokat ezen a napon, ahogy gyerekkoromban a Nagyikám a konyhájában Jászfényszaru #mesefalujában, ahol születtem. Áldott Húsvéti Ünnepeket és sok locsolkodót kívánok! 🙂 🐰 ... #ilonabarnabiphotonews

2024. március 27., szerda

©❀ Recette de Gâteau Nid de Pâques : Biscuit de Savoie et Mousse au Chocolat

 
 
● Ingrédients pour la recette (gâteau de 24cm) : 
● Pour le biscuit de Savoie : 4 œufs 50g de farine 50g de maïzena 90g de sucre + 12g de sucre 1 sachet de sucre vanillé 1 pincée de sel Amandes effilées 
● Pour la mousse au chocolat : 250ml de crème liquide entière (35%) 62g de chocolat noir 62g de chocolat au lait 10g de sucre glace +120g de chocolat au lait pour les spaghettis en chocolat + Œufs de Pâques en chocolat 
● Je vous souhaite un bon appétit !

2024. március 23., szombat

©A hugysav a testünk legjobb oxidánsa!

 
 
Folytatjuk a táplálkozással kapcsolatos dogmák felfedezését Dr. Balsai Tamás implantológus és healt coach-csal. Ebben a részben különösen a finomított mag- és növényi olajok köré épülnek a beszélgetéseink. Tamás megosztja velünk azokat a tévhiteket, amelyekkel előadásai során találkozik, és amelyek az egészséges táplálkozás terén gyakran félrevezetik az embereket. Kitérünk arra, hogy miért téves a növényi olajok egészségesnek való hirdetése, és hogyan befolyásolhatja ez a fajta táplálkozás az egészségünket. Szó lesz a magas koleszterinről és a húgysavról is, amelyek gyakran negatív fényben jelennek meg a közbeszédben, de vendégünk alaposan megvizsgálja, hogy valójában milyen szerepet töltenek be szervezetünkben. Készüljön fel egy információdús és gondolkodásra serkentő epizódra, ahol a dogmákat nem csak megkérdőjelezzük, hanem tudományos alapon vizsgáljuk meg őket.

©MYTHOXAN FORTE AZ ERŐS IMMUNRENDSZERÉRT NEMCSAK IDŐSKORBAN...

  A MYTHOXAN 

csökkenti az esszenciális aminosavak hiányát, elősegíti a fehérjék és az energia szintézisét, lehetővé téve sejtjeink regenerálódását és ellensúlyozza a kórokozók hatását.

Az életkor előrehaladtával nagyon hasznos lehet étrendünket esszenciális aminosavakkal kiegészíteni az izmok épségének megőrzése, a szív jobb működése, a perifériás inzulinrezisztencia csökkentése, az immunvédelem javítása és ezáltal a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség javítása érdekében.  (FORRÁS!)

 

FELHASZNÁLÁSI MÓD ÉS JAVASOLT ADAGOLÁS Oldjunk fel 1 rúd csomag MYTHOXAN FORTE-t egy pohár vízben lehetőleg étkezések között. (Prof. Francesco Severio Dioguardi nutrizionista)


*

Everyone knows that amino acids are the building blocks with which the body builds its muscles. But did you know that these also affect the synthesis of all other proteins? Yes, even those essential to life such as hemoglobin, albumin, immunoglobulins, collagen, cartilage, neurotransmitters and enzymes that regulate biological reactions.

However, it must be said that not all amino acids are the same, some are very important for the body and for this reason they are called essential. They are the ones that we are not able to synthesize and we must necessarily take with our daily diet. Starting from the essential amino acids, our body then forms all the others, which are therefore called non-essential.

An optimal blend of amino acids, tailored to human needs, must therefore contain all essential amino acids in a precise stoichiometric ratio between them. Just as when we have to write a word we need the exact type and number of vowels and consonants, the lack of a single essential amino acid does not allow us to build any of the proteins that contain it.

Unfortunately, the best proteins in foods have a much lower percentage of essential amino acids than the content of non-essentials (at most 16% of essentials against 84% of non-essentials) so, in conditions of fragility such as old age, chronic diseases or after major surgery it is easy to undergo protein malnutrition from insufficient introduction or increased demand for essential amino acids.

This is why on these occasions it is essential to use food supplements such as MythoXan in sachets or tablets.

MythoXan: essence of health and well-being

MYTHOXAN reduces the deficiencies of essential amino acids, promotes the synthesis of proteins and energy, allowing our cells to regenerate and counteract the action of any pathogens.

Let's take an example: aging causes a progressive loss of muscle mass and reduces the efficiency with which we synthesize contractile proteins. Over the years, we tend to eat less and reduce physical activity which creates a dangerous vicious circle for the body. The consequences? Fatigue increases, the muscles are increasingly fragile and muscle pains and cramps appear more easily. Not only the skeletal muscles, the heart (cardiac muscle) is also put to the test. With the same mass, less energy is produced for cellular metabolism and consequently the body is no longer able to destroy old proteins and build new ones. When cells fail to regenerate, toxins and pathogens accumulate.

As we age, it can be very useful to supplement our diet with essential amino acids in order to maintain muscle integrity, make the heart work better, reduce peripheral insulin resistance, improve immune defenses and therefore be more resistant to infections.

2024. március 22., péntek

© ANNIE ERNAUX AND PHOTOGRAPHY EXPO MEP PARIS (2022 NOBEL PRIZE)


 Annie Ernaux Irodalmi Nobel Díjat kapott 2022-ben

Annie Ernaux and Photography celebrates the close relationship between photography and the writing of Annie Ernaux, winner of the Nobel Prize for Literature in 2022, through texts from her book Exteriors (Journal du dehors), 1993, and photographs from the MEP collection. The exhibition is the product of a residency conducted by the curator and writer Lou Stoppard in April 2022, which focused on using the MEP collection as a catalyst for new research and for linking photography to other mediums. (Forrás!)

Galleries


*

Anders Olsson, a Nobel-bizottság egyik elnöke azt nyilatkozta, az idén 82 éves írónő műveiben „különböző nézőpontokból és következetesen vizsgálja az élet nagy kérdéseit, bemutatja, milyen egyenlőtlenségek jellemzik a társadalmat, legyen szó nemekről, nyelvről vagy társadalmi rétegekről.”

Olsson jellemzése szerint az írónő őszintén hisz az írás felszabadító erejében:

„Munkája megalkuvást nem ismerő, közérthető és letisztult nyelvezetű. Hatalmas bátorsággal és éleslátással tárja fel a különböző társadalmi rétegek gyötrelmeit, írja le a szégyent, a megaláztatást, a féltékenységet vagy az arra való képtelenséget, hogy szembesüljünk magunkkal: kik is vagyunk valójában – mindeközben pedig valami csodálatraméltó és maradandó dolgot hoz létre.”

*

Annie Ernaux 1940 szeptember 1-jén született egyszerű munkáscsalád gyermekeként. A rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemeken tanult pedagógusnak; 1971-ben modern irodalomból szerzett diplomát. Hazájában az egyik legjelentősebb kortárs írónak tartják, világszerte egyre népszerűbbek az önéletrajzi ihletésű könyvei. Proust, Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir nagy hatással voltak az életművére. Művei nem fikciós regények, sokkal inkább önéletrajzok – számára az irodalom elsősorban önvallomás. (forrás!)

web

 

2024. március 19., kedd

©#20 - Latin-Amerikában megöleled, akit meg szeretnél // Peter's Planet /...

 
Mi lesz abból, ha két Latin-Amerikát szerető ember leül beszélgetni? Hát sztorik, sztorik hátán. Szűcs Péterrel a Peter's Planet bloggerével könnyű helyzetben voltunk. Latin-Amerikáról végtelenségig tudunk mesélni, most viszont kicsit szűkítettük a kört és Közép-Amerikára fókuszáltunk, azon belül is Mexikóra, Guatemalára és Belize-re, ahol Péter 2020 elején 6 hetet töltött. Egy igazi flow utazás volt ez, ahol Péter a lehető legkevesebb dolgot tervezte meg előre. A legjobb történeteket ugyanis az élet szüli. Például azt, amikor Péter lestoppolt egy helikoptert. De beszélgettünk arról is, hogy miért más Belize mint az összes többi környező ország. Hogy mi az a sofőr-dj. Milyen a mexikói street food? Mi maradt a maják örökségéből? Milyen élmények várnak azokra, akik tömegközlekedést választják?  ★ Szűcs Péter // Peter's Planet ★ blog ► http://bit.ly/petersplanet Facebook ► https://bit.ly/2RVGQN9 Instagram ► https://bit.ly/308SHfs

2024. március 16., szombat

©Málta – Minden, amit utazás előtt tudnod kell

2024. március 15., péntek

©PÁCOLT SÜLT SERTÉSHÚS 160 FOKON 1,5H SÜTŐBEN

 
Páclé: szójaszósz 4 ek. l. Koriander 1 tk. paprika 1 tk. Fekete őrölt bors 1 tk. francia mustár 1 tk. méz 1 evőkanál. l. Jól összekeverni. A pácot ráöntöm a húsra és 12-24 h hütőbe tesszük... majd vizbe áztatott sütőpapírba tekerjük és sütjük 160 fokon 1,5h

2024. március 13., szerda

©BRIOCHE MOELLEUSE ET FILANTE TRÈS FACILE ✔ TRÈS FACILE ✔

Cuisson entre 20 et 30 minutes selon les fours a 170 degré ingrédients : 500 g de farine 100 g de sucre possible 18 ou 25 g de levure fraiche boulangère ou 10 g de levure sèche boulangère 140 g de beurre 1 cuillère de sel 2 oeufs 180 g de lait Pour la dorure : 1 jaune d'oeuf 2 cuillères a soupe de lait