PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2020. december 5., szombat

©Keanu Reeves and Alex Winter Say Bill & Ted Was Meant to Be

Keanu Reeves and Alex Winter discuss reuniting for their film Bill & Ted Face the Music, share the story of the time they met for the first time at the original Bill & Ted audition and talk about what it was like to work with George Carlin. The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Stream now on Peacock: https://bit.ly/3gZJaNy Subscribe NOW to The Tonight Show Starring Jimmy Fallon: http://bit.ly/1nwT1aN Watch The Tonight Show Starring Jimmy Fallon Weeknights 11:35/10:35c Get more The Tonight Show Starring Jimmy Fallon: https://www.nbc.com/the-tonight-show

©Violence erupts in new Paris protest against security law

Violence erupted in Paris on Saturday for the second consecutive weekend at a mass protest against a new security law, with demonstrators clashing with police, vehicles set alight and shop windows smashed.

2020. december 4., péntek

©Oltás helyett új világ - Tóth Heidi Hesse, Jakab István

2020. december 3., csütörtök

©Valéry Giscard d'Estaing (1926-2020)

 

Valéry Giscard d'Estaing, à Paris en 1945. Photo Laure Albin Guillot.Roger Viollet

Valéry Giscard d'Estaing et son épouse, à la sortie de l'émission Carte sur table, le 10 mars 1981. Photo Vincent Leloup. Divergence


QUELQUES DATES

1926. Naissance à Coblence (actuelle Allemagne)

1954. Inspecteur des finances

1956-59. Député du Puy-de-Dôme

1958-74. Conseiller général du canton de Rochefort-Montagne (Puy-de-Dôme)

1959-62. Secrétaire d’Etat aux finances

1962-66. Ministre des Finances, puis des Finances et des Affaires économiques

1966-74. Président de la Fédération nationale des républicains indépendants

1967-69. Député du Puy-de-Dôme

1969-74. Ministre de l’Economie et des Finances

1974-1981. Président de la République

1982-1985. Conseiller général du Puy-de-Dôme

1984-1989. Député du Puy-de-Dôme

1986-2004. Président du conseil régional d’Auvergne

1988-1995. Président de l’UDF, qu’il a fondée en 1978

1989-1993. Député européen

1993-2002. Député du Puy-de-Dôme. 

2001. Président de la Convention européenne

2020. Mort à Authon, dans sa propriété familiale du Loir-et-Cher.

(Forrás!)


Valéry Giscard d'Estaing et Jacques Chirac en août 1969. Photo Keystone.Getty

Le château d'Estaing, dans l'Aveyron, dont Valéry Giscard d'Estaing était propriétaire

2020. december 1., kedd

©KORONAVÍRUS ÉS AZ ÚJ VILÁGREND [ENG SUB]


"Mindazoknak írom tisztelettel, akik szerint ez csak egy szokásos influenza és a teszt nem jó semmire, hogy ez egészen biztosan nem a szokásos influenza. Kb. 10 éve nem volt lázzal járó felső légúti megbetegedésem, és nálam soha nem jelentkezett még légszomj, tegnap este óta (a felvétel után) pedig már az ízeket, szagokat sem érzem, ilyen sem fordult elő még soha velem az életemben. A saját bőrömön érzem, hogy ez a vírus létezik, s nem ugyanolyan, mint a többi koronavírus (mert a náthát is többek között koronavírus okozza, csak az egy másik). Ettől függetlenül, ahogy mondtam, egyelőre nincsenek súlyos tüneteim, az emberek legalább 80 %-a pedig teljesen tünetmentesen vészeli át, de miközben a média az egekig fokozza a rettegést, senki sem beszél arról, hogy új világrend alakul, ahol a milliárdosok még gazdagabbak lesznek, a népnek pedig sem tulajdona, sem magánélete nem lesz. Ezt korábban úgy hívták, hogy rabszolgaság. Erről kellene beszélni, ez ellen kellene a kormánynak is fellépni, de a kormány hallgat."








Victor Ferry : Pré-commander mon livre (sortie le 8 octobre): https://amzn.to/3kSunq1





#fuckcovid19 

©Almás pite egy serpenyőben 3 tojással és 2 almával híres Youtube recept

©Csak liszt, olaj és víz, különleges vacsora néhány perc alatt! # 411

2020. november 29., vasárnap

© KARÁCSONY, A SZERETET ÜNNEPÉNEK EREDETE KÜLÖNBÖZŐ KORSZAKOKBAN...

2020. 

ÉVBEN SEM MARAD EL A KARÁCSONY!

Port de Saint Tropez, France 2020 © BIPHOTONEWS

 

A téli időszak várva várt ünnepe a karácsony. Már az ókorban is köszöntötték a téli napfordulót. Mithrashoz, a fény, a legyőzhetetlen nap istenéhez kötötték. Újévkor a rómaiak ajándékkal, sztrénával kedveskedtek egymásnak. A keresztény vallás ezeket a képzeteket a megváltó Jézus alakjához kapcsolta, születését december 24-e éjszakáján ünnepli, a 4. század óta. 

A karácsonyi termő ág, életfa a megújuló természet ősi jelképe, amely az európai keresztény hagyományban bibliai elemekkel gazdagodott. A karácsonyfa állítása azonban újabb keletű, 16–17. századi német protestáns környezetben alakult ki.

Magyarországon az 1820-as évektől tudjuk nyomon követni ezt a szép szokást. A magyarországi óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz valamint a Podmaniczkyak az első között jártak, akik elterjesztették a karácsonyfa-állítást az országban. A Podmaniczky családnál ekkor minden gyermek külön kis feldíszített fenyőfácskát kapott, ajándékok kíséretében. A 19. század végére az örökzöld, felékesített karácsonyi fa már nemcsak a főúri és a gazdag polgári rétegek körében terjedt el, hanem a módosabb paraszti családoknál is.

Karácsonyfa-díszítés 1920–1945 között A karácsonyfa-állítás szokása a Horthy-korszak Magyarországán már általánosan elterjedtté vált, falun és városon egyaránt. A valódi fenyőágakat és kis fácskákat ennek az időszaknak a megújult, modernizálódott stílusa, anyaghasználata és előállításmódja szerinti díszekkel ékesítették. A terméseket, a tradicionálisan kézműves technikával készülő díszítőelemeket felváltották a sorozattermékek, első hírnökeként a karácsony iparszerűvé és kereskedelmivé válásának. Megjelentek a boltokban az ezüstlamellák, a fémlemezspirálok, a jégcsapok, a gyertyatartók és az üvegfigurák. Továbbörökítődtek azonban a leghagyományosabb formák is: a Napot, a fényt, a magát Krisztust jelképező alma üveggömbbé lényegülve (első darabjaik Thüringiából származtak), s a paradicsomi kígyót imitáló, tekergőző girlandok, őrizve a karácsony ősi szimbolikáját, azaz, hogy „földre szállt az Ég”. A fa tetejére még mindig a pásztorokat a jászolhoz vezető csillagra is utaló, kis fehér selyem („angyalhajas”) korongdíszt tették, közepén az angyallal. Szenteste meggyújtották a karácsonyfán a gyertyákat, csillagszórókat égettek, hogy elűzzék a sötétséget, a gonoszt, s megjelenítsék a fényhozó Jézust, a Világ Világosságát. Az emberek többsége hitben élt és tetteiket az érzelem irányította. 

Profánabb, de annál mellőzhetetlenebb tartozéka a karácsonyfának az édesség: a kezdeti ostyás díszítést csakhamar felváltották a mézes süteménydíszek. Az első szaloncukrot a Gundel cég készítette, 1895 körül. Azóta is kizárólagos magyar sajátosság – desszertként és fadíszként, egyaránt. 

Betlehem a lakásban, 1920–30-as évek

A Máté evangéliuma szövegét alapul vevő, a Szent Családot a bibliai szereplőkkel a középpontba állító karácsonyi betlehemek készítésének katolikus hagyományát, a magyar betlehemépítés Schwartz Elemér ciszterci szerzetes által vezetett mozgalmának  erősítését – a nyugati hatás ellensúlyozása céljából – az 1930-as években újították fel. A felállítható betlehemek, kis jászlak, a kegyesség tárgyai a családi ünnep részévé váltak és bekerültek az otthonokba is, a karácsonyfa alá. A fa-állítás protestáns eredete fokozatos halványodásával a két felekezeti megközelítés immár nem zavarta egymást. A német eredetű, igényes kivitelezésű, papír betlehem-változatok gyorsan terjedtek a városi polgári középosztály körében is.

Gyermekjátékok és karácsonyi kellékek, 1920–1945

A karácsony – elsőrendű, kultikus-vallási jelentősége mellett – az ajándékozásról szól, eredendően a gyermekek megajándékozásáról. A téli ünnepkörben a 16. századig az ajándékozás alkalma Szent Miklós napja volt. A reformáció óta azonban ez a szerep áttevődött karácsonyra: a protestáns hagyományok szerint Európában már nemcsak a katolikus szent ünnepen ajándékoznak, hanem Jézus Krisztus születésének napján is. A karácsony családi ünneppé vált, ekkortól a szülő-gyerek viszony is bensőségesebbé. Az ajándékozó az angyalok segítségét elfogadó Jézus. A titokzatos körülmények közt megkapott ajándék pedig nem lehet más, mint a gyermekek öröme, a játék. A játékszerek, a játékeszközök gyártóinak, forgalmazóinak (később a felnőttek ajándékai esetében is) ez az év legnagyobb lehetősége a legnagyobb hasznot hozó árueladásra. Az 1920–30-as években a játékszerraktárak (Budapesten például a Kertész Tódor-, a Liebner Zsigmond- és a Késmárky és Illés-féle, azaz az Árkád Bazár játékkereskedések) árjegyzékekben kínálják a már nem csak „norinbergai” (nürnbergi és más német), Harz- és érchegységi, de magyar gyártású játékok tömkelegét. A legklasszikusabb játékok, a babák, a bababútorok és edények, a mackók, az ügyességi játékok, a gipsz és fa állatfigurák, a fa építőkockák, a pörgettyű, azaz a fiúkat és a leányokat felnőtt életre nevelő darabok a legsikeresebbek. A korszerűen igényes kivitelű gyári késztermékek a kereskedelmi kínálatból származtak. Ritka kincs a két kerekes faállatka: az igen elterjedt játékfajtából alig maradt meg néhány darab.  A kiskutya és a tyúk a Füleki Iparművek Rt. Játékkészítő üzemegységében készült az 1940-es évek elején, Bencze László festő és grafikus, iparművész tervei alapján, bükkfából, nitrofestékkel festve, lakkozva. A csomagolóanyagok kiváló reklámhordozó sajátosságának kihasználását jelentősen elősegítette, hogy neves iparművészek tervezték grafikájukat. Az alkalmazott grafika az 1910-es évektől vált új, önálló művészeti ággá. A Mikulás-motívumos desszertes és a Stühmer-bonbonos dobozok a belsőépítész-grafikus Kaesz Gyula feleségének, Lukáts Katónak a munkái. Az egykor a Vörösmarty téren álló, 1931-ben éppen Kaesz Gyula tervei alapján a legmodernebb cukrászdaépületté átalakított Floris cukrászda dobozának felületi rajzát pedig Kozma Lajos tervezte. A Gerbaud-doboz felülete herendi porcelán-minta. A felnőttek hagyományos karácsonyi ajándékait, a ruhaneműket tartalmazó díszdobozok közül a „GE-VI” jelzésű harisnyás dobozt Vogel Erik grafikája díszíti. A kúpos harisnyatartó doboz („GFB Pók”) a Guttmann-Fekete-Budapest harisnya és kötöttáru-gyár (az Aranypók elődje) ajándékcsomagolása az 1920-as évekből. A Mikulás celofánzacskó Budapest sorra nyíló nagyáruházainak egyikét, Ruttkai (Rosenberg) Antal 1925-ben a Rákóczi úton megnyitott Magyar Divatcsarnokának reklámját hordozza.

Karácsonyfa-díszítés, 1950–1970

A Kádár-korszakban szovjet mintára a Mikulásból Télapó, a karácsonyból fenyőünnep lett: a szokás vallási tartalmát igyekeztek elfeledtetni. Eltűntek a betlehemek, s a karácsony egyre inkább az ajándékozás alkalmává vált. Fát azonban változatlanul állítottak, nagyrészt hasonló díszekkel, bár a gömbök színesebbek és mintázottabbak lettek: modern, hócsillámos, „op-art” mintás felületük már nem emlékeztetett a dísz szakralitására. A néhány alapízben, gyári sorozattermékként előállított konzum szaloncukor az 1960-as évek végére desszert-jelleget öltött: zselével töltötték, csokoládéval vonták be.

Gyermekjátékok és karácsonyi kellékek, 1950–1970

A játékgyártás- és kereskedelem az 1950-es évektől központi állami irányítás és szabályozás alá került. A korszakra jellemzően a legtöbb játékot a termék- és anyagfajtára szakosodó játékkészítő szövetkezetekben állították elő az ország különböző városaiban. Az egyetlen gyár az ELZETT Fémlemezipari Művek volt, a jellegzetes litografált lemezjátékok készítője. Az ő termékük a közlekedési játék. A motoros fiú NDK import, a szocialista táboron belüli megállapodás jegyében. A közkedvelt építőkockákat a miskolci Jó pajtás Játék- és Faárukészítő KTSZ, a néger babát egy debreceni KTSZ gyártotta. Parókás és formált hajú babákat egyaránt lehetett kapni. Jellegzetes korszakos karácsonyi ajándék volt a népviseletes baba, a magyarokon kívül a dirndli ruhás, hajkoszorús változat is. A játék-fürdőszoba az 1950-es évek közepén készült. Az 1960-as évekbeli csővázas bútorral együtt a korszerűséget képviseli. A játékokat a TRIÁL elődje, a Sport- Hangszer-és Játékáru Nagykereskedelmi Vállalat forgalmazta, kizárólagos joggal. Bár az ünnepekre tartalékolták a sikerdarabokat, állandó problémát jelentett, nem lesz-e hiány valamelyikből karácsonyra.

Ridovics Anna
Sallayné Peterdi Vera"

SAINT TROPEZ, FRANCE  2020 (Place des Lices) © BIPHOTONEWS

p.s. ... azt gondolom, hogy a Te életedben is volt legalább egyszer egy olyan Karácsony, amit sosem felejtesz el... szeretek visszagondolni a gyerekkoromra, amikor még azt hittem, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat és a karácsonyfát a szeretet ünnepén...hosszú évekig így gondoltam, míg egyszer a szekrény alján megtaláltam az előkészített ajándékokat és a varázs ezzel meg is tört... nagyon szomorú lettem ettől, de évekig nem árultam el, hogy már sajnos tudom a valóságot... jó volt abban a hiszemben lenni, hogy tényleg valami csoda történik ezen a napon velem és a kívánságomat teljesíti... igaz, nem mindig úgy ahogy szerettem volna, de a meglepetés mindig nagy öröm volt... a finom vacsorák illatát most is érzem... Nagyi mindig valami különlegeset főzött ezen a napon... együtt voltunk, ez volt a legfontosabb nekem szeretetben és biztonságban... 
... Viktor fiam apjának van egy mondása, ami sokszor eszembe jut  mostanában:
- Élj úgy, hogy minden napod Karácsony legyen! 
Ezt kívánom én 2020. évben mindenkinek!