PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2023. június 3., szombat

©SUHAJDA SZILÁRD MEGEMLÉKEZÉS

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték
A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. 
A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna. 
Az információ birtokában a háttércsapat a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését, és az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.
A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.
A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt. 
Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. 
Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására. 
27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe.
Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Egy fotó, amelyen minden bizonnyal utoljára látható még életben a Mount Everesten (8848,86 m magas) május 27-én meghalt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd.

Suhajda Szilárd végül felállt és folytatta az útját. Hat órával később keresztezte útját Elia Saikalyval. „Próbáltam beszélni hozzá, de már nem válaszolt – mondta Saikaly. – Csak ment felfelé nagyon lassan, de folyamatosan felfelé, mint egy elszánt ember.” (Forrás!)

Kérjük, hogy az elkövetkezendő időszakban tartsák tiszteletben a család magánszféráját, és az expedícióval kapcsolatos mindennemű információért, interjú igénnyel forduljanak az expedíció sajtósához, Pintér Lászlóhoz.
R.I.P
*


A Mount Everesten található elképesztő körülményekről készült videó a linkre kattintva megtekinthető.
Azoknak a hegymászóknak, akik az Everestre mennek, 8 kg szemetet kell lehozniuk az expedíció végén, különben elveszítik a 4000 dolláros (1,5 millió forintos) depozitot, amit előtte kellett befizetniük. Az évek során elképesztő mennyiségű szemét halmozódott fel, 2021-ben például 47 nap alatt összesen 2,2 tonna szemetet szedtek össze a serpák. (Forrás!)

*

2023. június 2., péntek

©Tor-Túra - Werk - Pilis Hungary (Magyar Történelmi Pillanatok)


Tor-Túra Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata Pilis, Teve-szikla. Tor-Túra játék film forgatás. (Tor-Túra Lizse ... Gyula Hangmérnök / technikus: Szalay Tamás Operatőr / vágó: Farkas Attila - Rendező: Gerebics Sándor Gyártó: Dada Film.) Werk Director of Photography Ilona Barna BIPHOTONEWS © http://barna-ilona.wix.com/biphoto

2023. június 1., csütörtök

©Asperges au Gratin par Chef Michel Dumas * Spárga szezon


p.s... végre megint spárga szezon, imádom... most találtam egy egyszerű, de kiváló francia receptet...ehhez meg kell nézned a videot, ne zavarjon, ha nem érted, csináld meg azt, amit látsz... én most raktam be a sütőbe... később többet tudok...




©AUBERGE DE LA MOLE FRANCIA ŐSRÉGI RECEPTEK HAGYOMÁNYT ŐRZŐ ÉTTERME, SAINT EXUPÉRY KASTÉLY KÖZELÉBEN...

 

#ilonabarnabiphotonews
Auberge de la Mole download photos
 

p.s... mondanom sem kell, hogy Saint-Tropez BB halászfalujában nyaraltunk, akkor még nem volt házunk ezek voltak a kezdetek talán 1984. évet írtunk... a Hotel Byblos egyik lakosztályában volt a főhadiszállásunk évekig, pontosan 1990-ig, míg nem döntöttünk úgy, hogy beolvadunk az őslakosok közé és vettünk egy villát, de ez egy másik történet lesz... úgy, hogy akkortájt fedeztük fel ezt a remek, Auberge de la Mole francia éttermet, ami St Exupéry kastélyának közelében La Mole-ban található... 

#ilonabarnabiphotonews ©
Chateau de la St Exupéry La Mole letölthető, donwload photos here!

...a provence hangulat meghódította szívünket első látásra, de ha őszinte akarok lenni a gyomrunk kiütéssel győzött, mert a család ősrégi receptjei a mai napig őrzik az ízeket, amit főleg Évának az unokának és férjének köszönhető, aki kiváló szakács... kétféle menü található az étlapon, előétel, főétel, sajt, desszert, többféle fogásból lehet választani, de most megmondom óvatosan az evéssel, mert a végén nem lehet levegőt kapni, ha túlságosan mohó vagy... annak idején sokszor tapasztaltam, hogy a nagy lakoma után fokozatosan ürült az étterem és a ház előtt a parkoló mentén kapkodták a levegőt azok, akik erre nem ügyeltek... ez sem változott persze a mai napig, ezért intek én óvatosságra mindenkit, aki betér és megízleli a francia ősrégi ízeket... Bon.ap.!

 

©ilonabarnabiphotonews
Auberge de La Mole letölthető fotók itt!


 

Bienvenue á bord!

#ilonabarnabiphotonews

Instagram vega

2023. május 31., szerda

©A MI KERTÜNK CSODÁI * FŰGEFÁNK * SZAMÓCÁNK... ÉS TÁRSAI

 

#ilonabarnabiphotonews


p.s... nincs még négy éve, hogy megláttam a picinyke fügefa csemetét az Auchanban, eléggé be volt fáradva, ott árválkodott egyedül a sok növény között... tépelődtem, hogy mi legyen, hazavigyem, vagy ne, de megszólított, ne hagyj itt, nem fogod megbánni... hát jó nem bánom és ezzel a lendülettel máris a bevásárló kosárba lendítettem... majd otthon a kertünkben fiammal kerestünk egy helyet, ahol mindig süti a nap, elültettük szeretettel és reménykedtünk... tudod, az a nagyon finom lila füge, ha beérik... Viktor gondoskodása, szakértelme, ami dicsőségére válik, sosem gondoltam volna, hogy ezt is kitanulja Á-Z-ig meghozta a gyümölcsét... és én tényleg nem bántam meg...  ❤ #ilonabarnabiphotonews


©Bliss mester * Karl Blitz

vegyészmérnök és szemiotikus volt, leginkább a Blissymbols, egy ideográfiai írásrendszer feltalálójaként ismert. Az Osztrák-Magyar Birodalomban született, de a második világháború és a holokauszt után Ausztráliába vándorolt.


Az öreg Bliss mester, aki megalkotta a módszert, amellyel beszédképtelen személyek ki tudják fejezni magukat, nagy álmodozó volt. Szerény bécsi vegyészként kezdte a pályáját. A második világháború vihara keresztülkergette Anglián, Románián, Törökországon, hogy végül Szibéria és Kína után Ausztráliában kössön ki. A hosszú út alatt Karl Blitz-ből Charles Bliss-szé vedlett, de nagy álmát egy egyetemes emberi jelrendszer megalapításáról percig sem felejtette el. Úgy gondolta, hogy minden háború és vérontás alapja a közös nyelv hiánya. Ha megtalálnánk a Bábel előtti nyelvet, azt a matematikai tisztaságú, közös jelrendszert, amelyet korra, nemre, értelmi képességre és anyanyelvi különbségre való tekintet nélkül minden ember megértene, megszűnne az erőszak a földön. Hosszú évek munkájával meg is alkotta ezt a nyelvet, s életművét a Szemantográfia című nagy könyvében adta ki, saját költségén. (Forrás!)

 




2023. május 30., kedd

©Több alma, mint tészta! Szuper krémes almás pite! (almatorta, tarte aux pommes)

 
Elkészítés és hozzávalók: 
2 tojás. Egy csipet só. Verje jól. 100 g cukor. 1 teáskanál vaníliás cukor. Jól felverjük habosra. 100 ml tej. 20 g olvasztott vaj. 1 citrom héja. Jól összekeverni. 80 g búzaliszt. Jól összekeverni. Hámozz meg 4-5 almát. Vágja az almát vékony szeletekre. Az almát meglocsoljuk 1/2 citromlével. Jól összekeverni. Adjunk hozzá 1 teáskanál sütőport a tésztához. Jól összekeverni. Tegye az almát a tésztába. Jól összekeverni. Lábos edény 18 cm, sütőpapírral letakarva, zsírral és liszttel megszórjuk. Tegye a tésztát egy tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe 40-50 percre 180 ° C-ra. Minél magasabb a torta, annál tovább tart a sütés. Hagyja a tortát jól kihűlni anélkül, hogy kivenné a tepsiből. Az eredmény egy finom almás pite. Bon.ap.

©70° ROLEX GIRAGLIA 9 th - 17 th June 2023

GIRAGLIA SAINT-TROPEZ 2023

Az 1953-ban alapított Rolex Giraglia a Földközi-tenger egyik legimádottabb regattája, amely versenytársai közötti bajtársiasságról híres. Az elmúlt évek zavarait követően a 2022-es kiadás visszatért a hagyományos formátumhoz: érkezési verseny Sanremóból, háromnapos szárazföldi versenyek Saint-Tropez mellett, majd a főszereplő offshore verseny Genovába a mesés Giraglia-sziklán keresztül. Az enyhe szél miatt a 241 tengeri mérföldes (446 km) pályát mintegy 35 tengeri mérfölddel csökkentették, hogy a 141 fős nemzetközi flotta többsége a levágási idő előtt célba érjen. A Ker 46-os Lisa R hendikep összesítésben győzött, míg a Magic Carpet Cubed harmadszor is megszerezte a sor kitüntetést a versenyen, miután lenyűgöző párbajt vívott egy másik 100 láb (30,48 m) maxi ARCA SGR-rel. A Rolex 1998 óta partnere ennek az eseménynek – amelyet az Italiano Yacht Club a Société Nautique de Saint-Tropez-vel együttműködésben szervez – a vitorlássport több évtizedes támogatásának részeként. Reméljük a 2023-as kiemelkedően látványosabb, izgalmasabb lesz... Bienvenue á bord!

BIPHOTONEWS DOWNLOAD PRO.PHOTOS
DOWNLOAD PRO.PHOTOS 69th GIRAGLIA SAINT-TROPEZ

 

MORE INFO

Founded in 1953, the Rolex Giraglia is one of the Mediterranean’s most adored regattas, renowned for the camaraderie among its competitors. Following the disruptions of recent years, the 2022 edition returned to its traditional format: an arrival race from Sanremo, three days of inshore races off Saint-Tropez, followed by the headline offshore race to Genoa via the fabled Giraglia Rock. Light winds prompted the 241-nautical mile (446km) course to be reduced by some 35nm to help the majority of the 141-strong international fleet finish before the cut-off time. Ker 46 boat Lisa R was overall winner on handicap while Magic Carpet Cubed took line honours for a third time in the race after a fascinating duel with fellow 100-ft (30.48m) maxi ARCA SGR. Rolex has partnered this event – organized by the Yacht Club Italiano in collaboration with the Société Nautique de Saint-Tropez – since 1998 as part of its decades-long support for yachting.

Programme

67th Giraglai Saint-Tropez download photos here!

 

Pro. download photos #ilonabarnabiphotonews
67th Giraglia Saint-Tropez, France download photos here!

*

BIPHOTONEWS Ilona Barna download pro.photos
67th Giraglia Port de Saint-Tropez Poland Sailing Yacht Club (download pro.photos here!)   

*

69th Giraglia Saint-Tropez download photos here!

#ilonabarnabiphotonews download photos by alamy
69th Giraglia Saint-Tropez download photos here!

#ilonabarnabiphotonews download photos by Alamy
69th Giraglia Saint-Tropez (2) #ilonabarnabiphotonews download photos by Alamy!

*

70th Giraglia Saint-Tropez

soon

 

 *

#ilonabarnabiphotonews download photos
5th Rallye Megeve Saint-Tropez

#ilonabarnabiphotonews download photos by Alamy
8th Rallye Megeve Place des Lices 2022 download photos #ilonabarnabiphotonews
 

 *

9th Rallye Megeve Saint-Tropez

15 / 06 / 2023 

From Megève, our crossing of the Alps will take the famous Route des Grandes Alpes, and will include stops in Courmayeur and Serre Chevalier, to end, as has been the tradition since 2015, on the Place des Lices in Saint-Tropez, among bowlers, just a stone’s throw from the Port.

15 FRENCH & ITALIAN MOUNTAIN PASSES

Nearly fifteen large passes will have to be climbed to reach the final arrival in Saint-Tropez. Ascents will be omnipresent for 3 days, with the famous Col d’Iseran and its 2770m altitude as the culminating point. Without forgetting the Cormet de Roselend, the Galibier or the Izoard… (Forrás!)

*

Megève felől az Alpok átkelése a híres Route des Grandes Alpes úton halad, és Courmayeur és Serre Chevalier megállókat is tartalmaz, majd a 2015 óta hagyományoknak megfelelően a Saint-Tropez-i Place des Licesen, a bowlingok között. , csak egy kőhajításnyira a Kikötőtől. 15 FRANCIA ÉS OLASZ HEGYHÁTSZÓ Közel tizenöt nagy hágót kell megmászni, hogy elérjük a végső Saint-Tropez-i megérkezést. Az emelkedők 3 napig mindenütt jelen lesznek, a híres Col d'Iseran és annak 2770 méteres magassága lesz a csúcspont. Nem feledkezve meg a Cormet de Roselendről, a Galibier-ről vagy az Izoard-ról

soon


 

2023. május 29., hétfő

©VINCI-VÉSZABÓ NOÉMI LEONARDO DA VINCI DÍJAS * CARAVAGGIO-DÍJAS * VELENCEI PEGAZUS NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI DÍJAS FESTŐMŰVÉSZ, ÍRÓNŐ


 Noémi Vinci-Vészabó





"Mióta csak vissza tudok emlékezni, festettem...nem volt más
 elképzelésem az életemről. 
Szerintem kegyelmi állapot az, amikor az ember felismeri 
az életfeladatát és van 
bátorsága vállalni a feladatot. Elképesztő szorgalom, kitartás, 
alázat kell ehhez, hiszen 
évtizedekig tanul, fejlődik az ember...sőt, élete végéig...jó esetben.
Emellett családom van, 
gyerekeim, ott is meg kellett felelnem. 
Kicsi gyerekkorom óta nem is érdekelt más, 
csak a művészet. Olvastam a nagy mesterek életét, 
halálos szerelemben lebegtem 
Leonardo da Vinciért, Botticelliért...a reneszánszért 
és 
Firenzéért 
és most is 
így vagyok ezzel. Meghatározták a lelki, művészeti fejlődésemet. 
Minden nagy elődöt 
a mesteremnek tekintek, hiszen mindenkitől lehet mit tanulni és én tanulok is 
egy életen át."



Díjai, elismerései 
  • International Prize Leonardo da Vinci, Nemzetközi Leonardo da Vinci-díj, Olaszország, Firenze, 2022
  • Caravaggio-díj, Milano, 2022
  • International Prize Pegasus for Arts, 2023, Velence
  • Zsigmond Márta Média-Díj   
  • Velencei Pegazus Nemzetközi Művészeti Díj 2023