PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2023. április 21., péntek

©76e FESTIVAL DE CANNES * ENYEDI ILDIKÓ MAGYAR FILMRENDEZŐ, FORGATÓKÖNYVÍRÓ ZSŰRIELNÖK OSZTJA KI AZ ARANY PÁLMÁT ...

 

A rövidfilmek és a La Cinef zsűrijének elnöke 

Enyedi Ildikó 

magyar filmrendező, forgatókönyvíró

Photo © Ilona Barna BIPHOTONEWS
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró
(2018)
Photo©Ilona Barna BIPHOTONEWS

Ana Lily Amirpour, Charlotte Le Bon, Karidja Touré és Shlomi Elkabetz kíséretében Enyedi Ildikó magyar rendező és forgatókönyvíró osztja ki az Arany Pálmát a rövidfilmekért és a 3 La Cinef díjat az iskolai filmekért a Hivatalos Válogatáson.

*

La cinéaste hongroise 

Ildikó Enyedi 

présidera le Jury des courts métrages et de La Cinef 

(forrás!)

2023. április 19., szerda

©Meggyes pite BarnaInci módra, nagyon finomra sikerült!

 



Meggyes pite BarnaInci módra
Hozzávalók:
4 egész tojás
20 dkg cukor (nád)
12 dkg liszt
1 tasak sütőpor
18 dkg olvasztott vaj (langyos)
1,5 dcl tej
1 citrom héja reszelve (BIO)

Meggy:
1 üveg meggybefőtt, levét megittam és lecsurgattam egy szűrőn (750g) (Lidl)
1 kávéskanál fahéjjal megszórtam 
2 evőkanál cukor (nád) összekevertem
1 evőkanál liszt lényeges, mert felszívja a maradék lét 
2 evőkanál szeletelt mandula (Lidl)
ezt mind összekeverjük és hagyjuk pihenni

A tojásokat ketté választottam, először a fehérjét kemény habbá vertem egy csipetnyi sóval, félre tettem... A tojássárgájához hozzáadtam a cukrot és a vaniliás cukrot is ... néhány perc és máris kifehéredett, krémes állagú lett... ekkor hozzáadtam a lisztet,  elkevertem a sütőport benne, lassan egy habverőgéppel összedolgoztam... most jött a vaj hozzá öntöttem néhány perc és máris lágytészta lett belőle, tejet ne felejtsd el hozzá önteni... a végén következett a tojásfehérje, de azt már egy kanállal szépen lassan forgattam bele... sütőpapírral bélelt kerek formájú sütőformába öntöttem a lágy masszát, tudod az a franciás, széle hullámos és nem magas, 23cm átméréjű... mikor ezzel megvoltam a lecsurgatott meggyet a tetejére raktam, amit előzőleg mandula szeletekkel, liszttel, fahéjjal, cukorral összekevertem... 170 fokos sütő (légkeveréses) behelyeztem és 30 percig sütöttem...tűvel közben megnéztem 25 percnél, hogy tapad-e? ... nekem egy kicsit tapadt, így bent hagytam még 5 percig...  kicsit hagytam kihűlni, majd porcukorral meghintettem a tetejét...  ez olyan finomra sikeredett, hogy talán a legjobb sütim eddig, amit "önfejemből" készítettem... imádtuk! Mikorra észbekaptam már, csak ennyi maradt belőle, amennyi a tányéron látható, így a fotó lemaradt... a megy sütéskor az aljára lesüllyedt, ezért nem nagyon látszott, de ízében ott volt... majdnem elfelejtettem, hogy ez mind nem valósult volna meg, ilyen formában, ha a Lidlben nem kaptam volna ajándékba egy üveg meggybefőttet... hurrráááá!


©UTAZÁS A LELKED KÖRÜL - RÉKASI KÁROLY


Rékasi Károly színművész élettörténete olyan, mint egy regény. A Jászberényi fuvaros fia elindult, hogy világot lásson és meghódítsa azt, miközben az élet saját szívéhez, érzékenységéhez igyekszik egyre közelebb vinni őt. Köszönjük támogatóinknak, hogy újfent létre jöhetett ez a műsor: A Randivonal.hu nak A Törley Pezsgőpincészetnek! A csapat: Gyurkó Katalin Vishakati Novák László Ördög Árpád Mahunka Piroska Misik Viktória Farkas Franciska Peller Mariann

2023. április 17., hétfő

©Cyril Lignac receptje nyomán az én remeklésem ez a csokoládé torta! Merci!

 Cyril Lignac

« Mon coeur de métier, c’est cuisinier, d’imaginer des plats qui racontent des histoires. »

Ilona Barna BIPHOTONEWS ©

Cyril Lignac 

receptje nyomán az én remeklésem ez a csokoládé torta

Merci! Délicieux!

#ilonabarnabiphotonews



Préparation
POUR GÂTEAU AU CHOCOLAT DE CYRIL LIGNAC

Préparation : 
Cuisson : 

1. Coupez le beurre et le chocolat en morceaux. faites-les fondre au bain-marie.
2. Dans un saladier, cassez les oeufs et battez-les avec un fouet. Ajoutez le sucre et fouettez énergiquement.
3. Incorporez la farine et mélangez bien, sans trop fouetter.
4. Ajoutez ensuite le mélange beurre-chocolat fondu et mélangez.
5. Beurrez et farinez un moule à manquer de 24 cm de diamètre. Versez-y la pâte à gâteau.
6. Faites cuire 30 à 40 min dans le four préchauffé à 180°C.
7. Laissez le gâteau refroidir avant de le démouler. (Forrás!)




2023. április 16., vasárnap

©CITROM EREJE * KEZD A NAPOT LANGYOS CITROMOS VÍZZEL...

 

A citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk!

1. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium, amelyek hidratálják a testet.

2. Jót tesz az ízületeknek, illetve csökkenti az ízületekben és az izmokban kialakuló fájdalmat.

3. Ha meleg vízzel fogyasztod, a citromban található citromsavak reakcióba lépnek más enzimekkel, savakkal és megkönnyítik az emésztést.

4. Egy pohár citromos víz, és a máj sokkal több enzimet termel.

5. Tisztítja a májat, így az sokkal könnyebben tud megszabadulni a méreganyagoktól.

6. A citrom gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást.

7. Segít szabályozni a bélműködést.

8. A citromban található antioxidánsok védik az immunrendszert, így nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályos működéséhez.

9. A depresszió és a szorongás sokszor a vér alacsony káliumszintje miatt alakul ki, így az idegrendszernek szüksége van elegendő káliumra, ami a citromban meg is található.

10. Tisztítja a vért, az ereket és az artériát.

p.s... a lényeg a citromról 10 pontban... talán sokkal egészségesebb, ha nem nagyon vegyszerrel kezelt citromba harapunk...


 

Citrom letölthető fotók egy kattintással elérhetőek itt!