PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2024. február 17., szombat

© KOLESZTERIN GYILKOSOK, MEGIDÉZTÉK A KÖZEL MÚLTAMBAN TÖRTÉNTEKET, AMI NEKEM MEGTAPASZTALÁS VOLT, MÁSNAK TALÁN TANULSÁGOS...

 * ÁFONYA * 

*AVOKÁDÓ * BABFÉLÉK * DIÓFÉLÉK * FOKHAGYMA * LENMAG * ZÖLDTEA * CSALÁNTEA & CO.


BIPH©ART 2024
KOLESZTERIN SZIA * BIPH©ART2024
#ilonabarnabiphotonews

AZ ÁFONYA CSÖKKENTI A KOLESZTERINT

Régóta ismert, hogy az áfonya nemcsak megelőzni képes a megemelkedett kolesz- terinszintet, hanem csökkenteni is. Egy kínai kutatócsoport elsőként találta meg ennek a pozitív hatásnak a tudományos magyarázatát.

Olívaolaj is sokat segíthet az LDL-ko- leszterin csökkentésében, miközben meg- emeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Mindemellett az olívaolaj súlycsökkenő hatása is megmutatkozott.

Zöld tea

A zöld tea egy csodálatos antioxidáns. Kimutatták róla, hogy megakadályozza a koleszterin felszívódását az emésztőrend- szerben, így koleszterin csökkentésére is fogyaszthatjuk.

Avokádó

Az avokádó nemcsak azzal védi a szívet, hogy sok rostot tartalmaz, hanem azzal is, hogy egyszeresen telítetlen zsírt tartal- maz, amellyel hatékonyan segít a kolesz- terinszint kiegyensúlyozásában.

Babfélék

Kutatások szerint már napi félcsészényi hüvelyes fogyasztása is javulást hozhat, ezért érdemes rendszeresen az étrendünk- be illeszteni a különböző színű lencséket, babokat, illetve a borsót.

Diófélék

A diófélék és a magvak egyszeresen telítet- len zsírokban gazdagok, amelyek szintén segítenek a koleszterinszint csökkentés- ben. A chiamag és a lenmag például om- ega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely nem- csak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a szív működését is támogatja.

Lenmag

A lenmag oldható rostokat tartalmaz, illetve lignánokat és omega-3 zsírokat. Ezek mind-mind pozitív hatással lehetnek a koleszterinszintre és az artériák egész- ségére.

Fokhagyma

A fokhagymát már ősidők óta hasz- nálják az emberek különféle betegsé- gek kezelésére. Tanulmányok igazol- ják, hogy segíthet a koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában. A fokhagyma úgy képes csökkenteni a koleszterinszintet, hogy bármilyen mellékhatást okozna, ellentétben más gyógyszerekkel. A koleszterin kordában tartásával rendeződhet a vérnyomásunk, illetve megakadályozhatóvá válhat a vérrögképződés kialakulása.

Fahéj 

Nemcsak a vércukorszintet normalizálja, hanem a magas koleszterinszintet is csökkenti.

Alma & mandula 

Nagyon sok rostot tartalmaz. A mandula nemcsak azért nagyon jó táplálék magas koleszterinszint esetében, mert csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, hanem azért is, mivel javítja az úgynevezett jó, a HDL-koleszterin értékét.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés sokat javíthat a magas koleszte- rinszint rendezésében.

Csalán

A csalánról sokan tudják, hogy vértisztító hatással rendelkezik és hatékonyan távo- lítja el a szervezetből a káros anyagokat. A vérképzésre is jó hatással van, és pozitív irányba befolyásolja a szervezet koleszte- rinszintjét is. A csalánlevélből készült tea segít a szervezetben felgyűlt mérgek eltá- volításában is.

Frissen facsart narancslé

A legújabb kutatások szerint a na- rancslé rendszeres fogyasztása is támo- gathatja a koleszterinszint csökkenését. Kutatások azt igazolják, hogy már napi három pohárnyi frissen facsart narancslé is érzékelhetően pozitív befolyással bírhat. A kísérleti alanyoknál növekedett a HDL, azaz az úgynevezett jó koleszterin szint- je, míg csökkent a rossznak nevezett LDL értéke. Érdemes tehát rendszeressé tenni az étrendünkben ezt a finom és könnyen elkészíthető italt. 

A kutatások szerint a koleszterin- értékek még akkor is csökkenő tendenciát mutatnak, ha a napi hatszori étkezés során esetlegesen több zsíros táplálékot eszünk. (forrás!)

BIPH©ART2024
Koleszterin szia © BIPH©ART2024
#ilonabarnabiphotonews


p.s... jöttek itt a hirdetések a  neten velem szembe, na ezt szedned kell, ha a koleszterined és vérnyomásod magas, tuti a helyére áll akár két hónap múlva cirka harmincezer, de már el kezdheted tízezerért... természetes összetevők, nem kell gyógyszert szedni, patikában nem kapható, ha most megrendelem ötven százalék kedvezményt kapok... láttam, hogy szinte alig van már belőle, legalábbis a hirdetésben ez állt... máris stresszelt, ezzel vérnyomásom az egekik szökkent szemvillantás alatt... hát jól van akkor nincs mese utána kell néznem, nehogy megint szívjak a gyors döntésem miatt, mint minap a mosogatógép szerelőnél, jobb lett volna, ha hiszek a megérzésemben, hogy a két hónappal ezelőtt írt levelemre, azért nem kaptam választ, mert az a szerelő már az elküldött videómból következtetett, hogy hiába hirdeti magát, hogy mindent megjavítunk, ezt még ő sem tudta volna már, de nem én okoskodtam és tutira akartam menni, ami nem hiba és közben ítélkeztem, hogy még arra sem méltatott, hogy válaszolt volna, na mindegy ez már elavult... találtam a minap, szintén a neten egy régi vágású szakembert, akinek a nyekergését végig kellett hallgatnom a telefonban félórán keresztül, hogy milyen nehéz időket járunk már, nem becsülik az igazi szakembert, lassan be kell zárnia stb... ja, ja adtam neki az igazat, mert tényleg van ebben valami,  meg már kihalóban is van ez a generáció sajnos velem együtt lassan, de ez egy másik történet lesz... szóval a kijelölt dátum másnapra esett, türelmesen vártam a telefont egész nap, hívás ígéret szerelés előtt egy órával... hat után végre csöngött a mobilom és a szerelő meg is érkezett nagy lendülettel, épp a fiammal együtt, aminek külön is örültem, mégiscsak egy idegen jött az esti órákba hozzánk... semmi perc alatt szétkapta a gépet, előtte azért bekapcsolta és meghallgatta hangját és rögtön mondta, hogy nincs jó híre... gondolhatod, hogy nekik is elküldtem a hangos filmet erről... abból nem tudta kivenni a hiba súlyosságát, így ki kellett jönnie házhoz... hát ezt megértettem, elfogadtam... kiszállás is tízenfelül volt plusz áfa  a vége... hallom a végén, ahogy mondja nekem, ha számlát kér, akkor e-mailben küldje el erre címre az adatait és egy papírfecni máris landolt a kezemben... persze ez is egy stílus, ami nem gond a régi időkre emlékeztetett, amit a hátam közepére sem kívánok vissza, azt hiszem itt nem kell megmagyaráznom semmit, de legalább megtudtam, hogy tényleg szegénykémnek, aki több, mint tíz évig szolgált, vége lett... ebből azt akartam kihozni, hogy így kerültem én egy olyan online márkabolt profi oldalra, ahol láttam, hogy a szerelési költség a fele és még, ha akarok hét év garanciát is igényelhetek ingyen az új gépemhez... ez egy fontos szempont, mert nem felejtettem el, hogy nem igazán találtam megoldást a beszerelésre anno...  ez, azért nem tegnap volt azóta sokat változott a világ ezen a téren is, aki nem profi az idővel elhull örökre, na nem is bánom ezt persze... ez volt a nap jó híre, egy új szuper mosogatógép a régi helyet, amit elszállítanak ingyen és beszerelik az új gépet, ingyen beüzemeléssel... gondolhatod meg is vettem nyomban, azért hozzáteszem halkan, mert épp volt annyi pénzem... tudod, kaptam most tizenharmadik havi nyugdíjat, gondolom te is... ezt most úgy könyveltem el, hogy ez a VikOtor ajándéka... ráadásul kedvezményes áron az online pénztárcám igénybe vételével, amit felajánlott magától a rendszer... annak idején mikor indult a Évike a nővérem mondta, hogy jó lesz ez még valamire regisztráljunk, mint most kiderült igaza volt... tehát összegezve a történteket mindenben van valami jó esete állott fenn, így panaszra nincs okom,  ebből is jól kijöttem... azért majd nyugtával dicsérem a napot, jövő héten lesz a szállítás... 

Online Márkabolt - Online Pénztárca
Online Márkabolt * Online Pénztárca
Foto © BIPHOTONEWS


...2024. február 20-án 15,15h leszállításra került a TEKA mosogatógép, most próbajáraton épp... a szállítók gyorsak voltak, mert már ki volt szerelve az előző BOSCH márka nem kellett időzni vele... ami nem volt egyértelmű előtte a megrendelésnél részemről az a butorlap visszaszerelése és pontos méretre beállítása a pult alá... azt gondoltam ez a beszereléssel jár, ezért felhívom a figyelmet erre, ha igénybe vennéd ezt a weboldalt, hogy az külön asztalos munka, nem kell hozzá egyetem én legalábbis nem igénylem... most ezzel szívtam megint, kereshetem erre a megoldást... valahogy nekem a teljeskörű beszerelés alatt ez is belefért, de tévedtem a szállítók sajnálkoztak, de már ez nem tartozott a munkakörükbe, pedig állítólag rövid alatt megoldható lett volna, mindenki elégedettségére... vagy egy asztalosmestert ajánlhattak volna... 



...sajnos én nem jól értelmeztem pedig a választásom ezért esett erre a weboldalra, mert megörültem, hogy végre ebben az országban is létezik egy olyan megoldás, hogy nem kell több szakembert kihívni egy ilyen esethez... végül is megoldottuk családon belül, de nem javaslom senkinek, elég hosszadalmas, bonyolult volt, legalábbis nekünk, de győztünk és örömhullám vonult át a konyhán a mosogatógép felett, mikorra elkészültünk vele... de itt most ajánlanék egy szakembert, aki jelentkezett a feladatra, de akkorra már készen voltunk... tudom... tudom nem az én feladatom lenne ez, de most így alakult:

Egyedi Bútor 24.hu.
Fogas Zoltán
Mobil: 06706368214 

mosogatógép lapjának felszerelése házilag


...most eszembe jutott egy másik vérnyomás egekbe szökkenő esetem, na meg a koleszterinhez még szorosan hozzátartozik, a temetkezéssel kapcsolatos ügyintézés... láttam az Instán nagy betűkkel hirdette magát, hogy minimálköltség, ha velünk intézteti... most egy kicsit lesarkítottam, de ez volt a lényege... kíváncsivá tett és máris rákattintottam, na itt kezdődik a vicces ár kategória, aminek még véletlenül sincs semmi köze a valósághoz, mert amikor a számla végére értünk nem is olyan régen, bizony az ötös szorzó, bocs itt tévedtem, mert tízes szorzóhoz közelebb állt... ezek után gondolhatod, hogy alsó csengésben is több volt, mint amit hirdettek... ja, és annyiért teljes körűnek volt feltüntetve... mindegy is az, mert az ember ebben az esetben nem igazán tudta felfogni a valóságot, hogy mi is zajlik körülötte... egyet mondok ne halj meg, mert a végösszeg még durvább, ha a helyet is meg kellett volna venni... a mi esetünkben ez elmaradt, de így sem kívánom ezt senkinek... rövidre akartam ezt a témát fogni,  meg sem akartam említeni a szánalmas, kopott kinézetű bányászok is jobban öltözöttek csapatát, de ami igaz tették a dolgukat, mint a robotok... most ide szorosan tartozik még és nem tudom itt kihagyni még azt sem, hogy a név kőtáblába vésése sem volt az erős oldaluk... ezt meg kellett rendelnünk a változás miatt, de őszintén mondhatom talán még az őskorban is pontosabban véstek, gondosan ügyelve és ezzel is leróva tiszteletüket... mi esetünkben többször kértük a helyes név kiírását... valahogy vésés könnyebbnek tűnt, mint a telefont felemelni és rákérdezni, ha már nem volt egyértelmű... arról most nem is beszélve, hogy durva összegért régi síremléket felújítattuk , de a vésnök ezzel mit sem törődött, a munkája után a seprőt otthon felejtette vagy az már nem tartozott a szolgáltatásba, de én azt gondolom velejárt... nem gond mi letakarítottuk utána, de Nagyim biztosan azt mondta volna, hogy ott hagyott mindent, mint "eb a szaharát"... ha nem tudnád, ezt általában azokra mondják, akik nem tisztelik a mások munkáját, de még a sajátjukat sem... el tudom képzelni, hogy talán még fel is voltak háborodva, ezt csak sejtem persze, hogy a temetkezésen észrevettük az elírást és szólni mertünk... habár mondták, hogy tudják... Te most ezt elhiszed...? nehogy azt hidd, hogy kértek elnézést vagy valami hasonlót... másodszorra sem sikerült kifaragnia a pontososan, egy pont besikerült a végére... azt most nem tudtam eldönteni, hogy önszorgalomból vagy talán így tudta csak értelmezni az is meglehet... próbáltam megérteni mi zajlódhatott le az elméjében?... miért gondolt a papírra is szemmel láthatólag jól leírt név helyett mást... az igaz, hogy "de" tényleg nem szokványos egy név előtt ebben az országban és ez nem "Dr." még véletlenül sem, habár már volt rá példa, hogy nevettünk ezen, hogy egy perc alatt ledoktorált a családfőnk, de azért nem annyira vicces itt a vége felé meg, végképp nem... szerettük volna, ha korrektül a neve le lett volna írva, ezért is rendeltünk új táblát a régi helyett... szóval ezen akadt el a magyar véső vagy annak gazdája, de most is leírom a bizonyosság kedvéért részletezve... kérem szépen nem véletlenül van kisbetűvel írva és nem véletlenül nincs pont a "de" végén, még egy rövidke magyarázat ehhez, ez a két betű  francia nemesi rangot jelez ezt most tisztelettel jelzem.



Erre egy példát találtam, hogy egyértelműbb legyen mindenkinek: Louis de Funès 

... itt azért van a név közepén, mert franciául így helyes az írása... eredete visszavezethető XIV. Lajos 'Napkirály' idejére vagy még korábbra... és, hogy ki volt Ő?... az egy másik történet... bocs, kicsit elkanyarodtam a kiindulási ponttól a koleszterin gyilkosoktól... rá is vettem magam, hogy mától következetesen betartom az előírtakat, no zabalás, no alkohol, ellenben torna, gyaloglás, mint a KÉK ZONA lakói, kertészkedés, hegynek le, hegynek fel gyaloglás... a cél 100 évig élés! ... itt megint eszembe jutott, hogy amikor kértünk virágot is a búcsúztatáshoz, sajnálattal kaptunk egy tájékoztatást, hogy azt nem áll módjukba, mert rengeteg megrendelésük van, nincs rá kapacitásuk... meg talán más oka is van, amit gondolom te is sejtesz, hogy vajon mi lehet az... egyet tutira elhatároztam, azt még nem tudom, hogy oldom meg, de az biztos, hogy én ezt a szolgáltatást kihagyom... Te meg kövesd, amit fent írtam a koleszterinről ... már csak azért is, hogy ne legyen torlódás a közel jövőben... #ilonabarnabiphotonews 
(a linkekre feltétlen egy kattintás ajánlott, ha több információt szeretnél!)

2024. február 16., péntek

©Recette des crêpes Suzette * Francia narancsos palacsinta könnyű elkészíteni!

 
Pour la pâte à crêpes: . 200g de farine à pâtisserie . 50g de sucre . 1 pincée de sel . 4 oeufs . 400ml de lait tiède . 1 cuil à café de vanille liquide . 50g de beurre . Zeste d'une orange bio Pour la garniture: . Jus de 3 grosses oranges . Zeste d'une orange . Jus d'un citron . 75g de sucre semoule . 75g de beurre coupé en dés . 100ml de Grand Marnier ( ou autre liqueur d'orange)
 
Crepes suzette alapjául szolgáló palacsinták sorakoznak egymás tetején... nagyon finom és könnyű volt elkészíteni, kisütni... talán még sosem volt ennyire gyors ez nekem és remekül sikerültek... kiváló recept! / 220 gramm liszt / három tojás / 50 gramm cukor / 50 gramm olvasztott vaj / 400 ml tej / egy evőkanál rum / kávéskanál vanilia / csipetnyi só /egy narancs héja belereszelve / habverővel összekeverjük és egy órát pihen utána sütés /


 

2024. február 13., kedd

©MOSOGATÓGÉP & TÁRSAIK SZERVIZE 30 ÉVE MÁR A SZOLGÁLATUNKBAN, A RÉGI IDŐKRE EMLÉKEZTETVE ... REÁL SZERVÍZ BUDAPEST

 "IGAZI SZAKÉRTELEM RITKA HOLLÓ"

 Reál Szervíz

Molnár Endre tulajdonos

contact


"Nálunk bejelentett szakemberek, dolgoznak. Ennek költségei vannak. Gondoljon csak bele, Ön is biztonságban érzi magát, ha munkahelyén nem feketén dolgoztatják. Nem akarjuk felvenni a versenyt a szakmai ismeret nélkül dolgozó, " fusizó", telefonos egyeztetéskor olcsó, helyszínen már drága szakemberekkel." (forrás!)

#ilonabarnabiphotonews  

BIPHOTONEWS 5* ajánlásával!

2024. február 11., vasárnap

©BORMES LES MIMOSAS, FRANCE FEBRUÁRBAN #ilonabarnabiphotonews

February, 11, 2024. Weather, travel in February  André Paul Bouchard  at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News
 
February, 11, 2024. Weather, travel in February  André Paul Bouchard  at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News


February, 11, 2024. Weather, travel in February  André Paul Bouchard  at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News

p.s... mikorra Bormes-les-Mimosas village artistique csodálatos helyét megtaláltam a minap épp a nap lemenőbe készülődött már... valahogy úgy alakult, hogy meg kellett kerülni ezt a helyet, mert benéztem az irányt... végre mikorra megtaláltam, megálltam ezen a szent helyen becsuktam a szemem és virtuálisan két karommal átöleltem, nagy ajándék volt ez nekem régóta készülődtem ... lehet, hogy ezért kellett azt a kitérőt is tennem, az az út is olyan volt, mint egy nagy ölelés... egy hatalmas kört képzelj el itt, aminek vonalán lassan haladtam, hogy a provence táj látványát élvezhessem, ami lenyűgöző volt a rengeteg sárguló, mézédes illatú Mimosa -tól ...
A les Mimosas név III. Napóleon idejére nyúlik vissza, ő hozta a mimóza fákat 1867-ben Mexikóból, hogy ápolja a lakosság.

#ilonabarnabiphotonews Bormes Les Mimosas France
Bormes-les-Mimosas a kiindulópontja a mimóza útnak, más néven Mimosa Road (franciául: La Route du Mimosa, Engl.: Arany Route). Ez egy 130 km turista útvonal, a Côte d'Azur on Rayol-Canadel-sur-Mer, Sainte-Maxime, Saint-Raphael, Mandelieu-La Napoule, Tanneron és Pégomas Grasse-n fut végig, januártól március közepéig. Eredetileg Ausztráliából ered a sárga virágos akác növények virágzásának ünneplése. (forrás!)

BIPHOTONEWS
Photo Galéria itt: https://www.alamy.com/portfolio/ilonabarnabiphotonews


The photo gallery of my travels can be viewed here

Bormes Les Mimosas
The photo gallery of my travels can be viewed here
                                 Bormes Les Mimosas 2024

 * 

Photo © BIPHOTONEWS

 

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

 
Bormes les Mimosas © BIPHOTONEWS

  • Alfred Courmes - festő, itt született 1898. május 21-én
  • Hermann Sabran - ügyvéd
  • Henrik luxemburgi nagyherceg, valamint a nagyhercegi család
  • Hippolyte de Bouchard - tengerész és kalóz, a későbbi argentin forradalmár 1780-ban itt született Bormes-les-Mimosban


2024. február 10., szombat

©ARCHIVE * EGY TALÁLKOZÁS EMLÉKÉRE... (RÉSZLET)

Párizs a megfoghatatlan, a pezsgő élet, nyüzsgés városa, állandó mozgásban! Egy röpke hétvégére is, ha tehetem ott a helyem!

"Aki egyszer belekóstol a párizsi életbe, nincs kedve máshová költözni, megérkezett! Nincs jobb hely egy művész számára, ha igazán alkotni szeretne!"- Zoltán Pável kortársfestő magyar származású, de évek óta már Párizsban élő közeli ismerősöm szavait idézve.  Azt hiszem teljesen igaza van, kezdem én is átérezni ezt. Amióta itt vagyok szinte minden órában történik valami csoda, új élmény, amitől feltöltődöm és boldog vagyok.
A fenti szavak jutottak eszembe Zoltántól, miközben a St. Honore Kávézó teraszán kavargatom a kávémat és  Jean Yves Cylly francia színész, iró barátomra várakozom. 2010. év tavaszán kezdődött ez a barátság. Egy ideje nem láttuk már egymást. Nagyon várom ezt az újbóli találkozást. Megigérte, hogy elhozza az új könyvét,  épp most fejezte be. Már látom is..., csokor virág a kezében, siet felém... felállok és már röpit is a levegőbe, boldogan kacagunk. Jó megint együttlenni, mintha tegnap váltunk volna el. Leülünk és egymás szavába vágva, hadarva próbáljuk besűríteni a történéseket. Alig győzzük befogadni az új híreket egymásról! Színészség mellett az irói pályára lépett..., én meg ismerettségünk óta megerősitettem a fotózás iránti imádatomat [sokat köszönhetek a lelkesítő szavainak, amit Tőle kaptam annak idején ...]  BIPHOTO  nehezebben jött volna létre, ha ezek nem lettek volna!

Büszkén mutatja az új könyvét... könyveit !  Fantasztikus energiával, fantáziával szinte egy villanás alatt kerülnek ki a kész lenyügöző történetek a kezei alól! Érdemes idekattintani és beletekinteni! Maga..., az egész ember egy csoda, megfoghatatlan talány, mintha egy másik bolygóról érkezett volna!  

Elszállt az idő észrevétlenül... rohanunk tovább, egy kellemes találkozással mögöttünk! 
web
"Les rêves sont les jardins de paix d'une âme en peine. Quand la souffrance du cœur pousse à l'errance, quand les envies se meurent, quand les désirs se distillent dans les larmes, les rêves sont les jardins de paix d'une âme en peine."

Délivrance,
Raphaël Vancouver.
www.raphaelvancouver.com
 

2024. február 9., péntek

©LA SOUPE DE POISSONS DE MADELEINE DE ST. TROPEZ * EREDETI FRANCIA HALLEVES RECEPT MADELEINE ST. TROPEZ MÓDRA...

 Madeleine de St. Tropez eredeti recept 

HALÁSZLÉ * SOUPE DE POISSONS

Chez Madeleine St.Tropez



4 fő részére

1 kg sziklahal

2 hagyma

4 gerezd fokhagyma

3 érett paradicsom

kakukkfű

babér

bors

sáfrány

olivaolaj

Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a csíkokra vágott hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, a kakukkfüvet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és keverjünk össze mindent 2-3 percig. Zöldségdarálóban őröljük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Rouille-val és fokhagymával bedörzsölt krutonnal tálaljuk.

 *

Madeleines Praliné

Recette signée Pascal Caffet, de la Chocolaterie Pâtisserie Maison Caffet à Tours


Chez Madeleine de St.Tropez
Facebook

p.s... útba esik jövet-menet az ikonikus kávézó Senequier mögött a Hal- és a Kispiacnál a téren közvetlenül az árkád mellett... egész szezonban szinte éjjel-nappal kínálja a friss tenger gyümölcseit... megpihenni egy nagy sétaközben, kiülni sütkérezni a napra, csacsogni a barátokkal és közben a helyi halászok aznap reggel kifogott osztrigáit, rákjait elfogyasztani vagy Madeleine hallevesét szürcsölgetni egy igazi kulináris élvezet. Mindez, a maga egyszerűségében BB és Roger Vadim filmjeiben látható igazi ősrégi Saint-Tropez hangulatát megidézve...



©KÉK ZÓNÁK TITKAI, MITŐL ÉLNEK AZ OTT LAKÓK AKÁR 100 ÉVIG ...

 

"BLUE ZONES"

Japán Okinawa szigetén, Görög Icaria területéna Kalifornia-i Loma LindánCosta Rica-i Nicoya-félszigeten, Szardínia-i hegyvidéken élik meg az emberek legtöbben a 100. életévüket.





Zones bleues : les secrets de la longévité - La Grèce
Il existe dans le monde d'intrigantes zones bleues, où l'on recense un taux record de nonagénaires et de centenaires en excellente santé. Ont-ils découvert les secrets de la longévité ? Angèle Ferreux-Maeght, cheffe de cuisine et naturopathe, et Vincent Valinducq, médecin généraliste, mènent l'enquête.
Grèce - Ikeria, 8 400 habitants : une île grecque qui compte plus d'un tiers de nonagénaires. Isolés du monde, à neuf heures de bateau d'Athènes, les résidents de cette zone aride ont développé un véritable système D pour vivre. Angèle et Vincent vont essayer de percer leurs secrets de longévité.
Réalisation : Fitzgerald Jégo, Anna Schwak Sialelli (France, 2018-2019)
Narration : Juliette Armane
t

p.s... A világnak létezik öt olyan területe, ahol az emberek sokkal tovább élnek, mint úgy általában máshol...  "Kék Zona" elnevezést onnan kapták, hogy először Michel Poulain belga demográfus és Gianni Pes olasz orvos az olaszországi Szardínián felfedezett egy olyan területet, ahol az emberek akár 110 évig is élnek és ezt kék tintával jelölték be a térképen.

Dan Buettner felfedező, oktató, író, producer, mesemondó ezt lehet még fokozni, amerikai National Geographic ösztöndíjas és a News York Times bestseller-író (1960. junius 18.) minnesotai születésű pontosan ezeket a szokásokat akarja kideríteni, vagyis meg akarja fejteni, hogy az úgynevezett kék zónákban mitől élnek az emberek 100  évig, mi lehet a titkuk. A Netflix új dokumentumsorozat, az ÉLJÜNK 100 ÉVIG - A KÉK ZÓNÁK TITKAI nem véletlen, hogy hatalmas siker lett. Én is letapadtam a MacBook-om elé, mikor felfedeztem és valójában ezzel kibővült a "bakancslistám" amiről azt gondoltam, hogy már betelt...


Ami eddig lejött nekem a filmnézés közben és azt gondolom, hogy tényleg müködhet, talán nem késő elkezdeni vagy pontosítok a gyerekkori életformámat folytatni... itt most eszembe jutott, hogy az egyik sorozatban visszaköltözött egy rákosbeteg idős férfi oda, ahol született Szardíniába és napról napra erősebb lett, el kezdte gondozni a ház körüli kis kertjét... majd hathónap múlva kiderült, hogy már nem rákos pedig előtte pontosan ennyi időt jósoltak neki, hogy az élete itt véget ér...


Az egyik, ahogyan  étkeznek kevés hús, zöldség a kertből vegyszermentes, 80 %-nál abbahagyják az evést és jogos a kérdés honnan tudják, hogy mikor van az. Nekik könnyű a helyzetük, hiszen beleszülettek, de az is lehet, hogy mi is, legalábbis visszaemlékezve gyerekkoromra Nagyi mindig azt mondta: 
- Icikém, akkor hagyd abba az evést, amikor még nem laktál jól! - akkor ezt nem igazán értettem és azt gondoltam, biztosan sajnálja vagy valami hasonlót...  hát, itt van a 80 %, ami eddig kérdéses volt. 

A második az örökös mozgás, tevékenyek egész nap szorgoskodnak a ház körül a kertben, úgy, mint én gyerekkoromban, de akkor ezt nem igazán kedveltem és, ha lehetett kibújtam  alóla, de a  Nagyi szigorú szemei sokszor nem engedték. A mostani komputeres világunkban ellustultunk ezt nem bántásként írom, tényként. Az izolált otthonunkból nehezen mozdulunk ki. Ezt néhány éve még jobban megerősítette a #maradjotthon és a #homeoffice. Akinek nincs kertje, ahol kiengedheti a gőzt és lelazíthat a kerti munkában, az bizony elüldögélhet a kis kuckójában, ha szerencsés van kényelmes fotelje a komputere előtt és tornaként degeszre zabálhatja a pizzát, hamburgert, amit házhoz rendelhet. Pedig a táplálkozás az, ami meghatározza a létünket, nem véletlenül van az a mondás: "Az vagy, amit megeszel".
  
A harmadik, ami nagyon fontos még a társasági élet és a család összefogó szeretete. Emlékszem, hogy Nagyi a nap végeztével kiült a kapu elé kis sámlira a szomszédasszonyok csatlakoztak és megvitatták igen erőteljesen a napi eseményeket sötétedésig. Előkerültek a régi történetek, azt nagyon szerettem hallgatni. Szinte minden este suli után pilickáztunk vagy bakamáztunk,  hogy mi volt ez szeretnéd tudni? Jó, akkor röviden elmondom. A pilicka egy rövidebb és egy hosszabb bot,  rajzoltunk egy kört 10 m-re a homokba és abba kellett betalálni, hasonló ütéssel mit tenisznél a szerva... a bakama egy T-betű négyzetekből rajzolva szintén a homokba és fél lábon  kellett ugrálni a négyzetekbe, tilos volt mindkét lábunkat letenni... egy követ bele kellett találni sorba felfelé a négyzetbe, ugy hogy nem érhette a vonalakat, majd féllábbal ugrálva, lehajolva felvenni...  lehet, hogy nem egészen így volt, de megközelítőleg, aki ismerte ezt a játékot jelentkezhet kibővíteni, javítani. Elég régen volt már, kicsit hiányosan dereng ez már nekem, de egyre emlékszem, hogy mindig nagyon sajnáltam, ha be kellett menni lefeküdni. Nem szívesen hagytam abba annyira szerettem. Amint láthatod elég "Kék Zónásan" éltünk akkortájt, ami meg is látszódott főleg rajtam, nagyon vékonyka voltam, viszont ritkán beteg vagy talán sosem. Nagyapám azért aggódva nézegetett és mondogatta, hogy ez a gyerek nem eszik eleget.
- Icikém vasággyal együtt sem vagy 40 kiló, egyél még... - így biztatott mindig. Milyen jó visszaemlékezni, pedig ez már nem tegnap volt, eltelt néhány évtized... talán eggyel több is... (folyt.köv.)


© III. Károly haldoklik? Katalin hercegné kómában van? Nostradamus jóslata...

2024. február 1., csütörtök

© NIZZA KARNEVÁL IDEJÉN, TÉLBŐL A TAVASZBA A MIMÓZÁK FÖLDJÉN SAINT-TROPEZ BB HALÁSZFALUJÁT ÉRINTVE ...

 💯🔝 Bormes-les-Mimosas, kiindulópont a Mimosa útvonalon.

A naptári év kezdetének megünneplésére Bormes-les-Mimosas falu, amelyet gyakran Franciaország egyik legszebb virágos falujaként tartanak számon, sárga virágos kendőbe burkolja magát. Egyszerű, Bormes-les-Mimosas village artistique a @Var mimóza fővárosa, és több mint 90 fajt sorol fel. Nyilvánvalóan ez a természetes kiindulópont a Mimosa útvonalon. Nehéz kihagyni, hiszen a Fort de Brégançon, a köztársasági elnök nyaralója Bormesban található. https://routedumimosa.com/les-etapes/bormes-les-mimosas/

COTE d'AZUR, SAINT-TROPEZ februártól - márciusig illatozik a mimozák mézédes illatától  (DOWNLOAD PRO.PHOTOS)
  

p.s... NIZZA városában karneváli hangulatban mulattathatod az időd úgy, mint Szicília királya 1294-ben. Igaz akkor zártkörű, exkluzív partikra nem igazán volt könnyű bejutnia a földi halandónak. Ez 1830-ban megváltozott, mikor Szardínia Királya és  Szicília Királynője megérkezett a nizzai karnevál idején. Ennek örömére  nyilvános felvonulást rendeztek, amit azóta is minden évben megrendeznek.

Andriot Saëtone 1876-ban hozta létre az első virágos felvonulást a Promenade des Anglais-n Alphonse Karr, a virágok iránt szenvedélyes költő és Comte de Cessole, a Fesztiválbizottság elnökének tanácsára. 1947-ben Ms. Azais átvette a jelmezműhelyek vezetését és Lamét, szatént és tollat dolgozott Cauvin úr tervein. Utódja Micheline Renault és Simone Buchet, Francis Carols és Fabienne d’Alessandry lett; ma Caroline Roux.

 
PROGRAM ITT TALÁLHATÓ!
 

Időd engedi és kedved is úgy tartja, na meg a pénztárcád nem utolsó sorban SAINT-TROPEZ BB halászfaluját érintheted és végig járhatod a mimozák földjét 130 km át az út két oldalán roskadoznak a virágoktól a fák ... 

 

Mimoza útja Cote d'Azur

... télből a tavaszba az aranyló mézédes mimoza illatú Cote d'Azur tájait bebarangolva... Ez indulhat, akár Grasse városától a GALIMARD parfümkészítés fellegvárából... ez a kedvenc évszakom itt a Földközi azúrkék tengere mentén, évek óta kihagyhatatlan számomra...  különleges program mit gondolsz erről...?

#ilonabarnabiphotonews