PHOTOGRAPHY * BIH'ART * BIPHOTONEWS directly from Saint-Tropez, France

2020. április 3., péntek

©CRUDINÁK ALAJOS (forever!)

CHRUDINÁK 83 (Budapest, 1937. március 29. – 2020. március 11.) – így, nagybetűvel tisztelte mindenki Magyarországon és a nagyvilágban. A szűkebb szakmában csak Aliként emlegették, de tisztelet nélkül soha. Hosszas rábeszélés után – 2009-ben – egy rövid látogatás erejéig beengedte stábunkat otthonába. Kicsit szégyelltem magam, mert megtörtük mátrai visszavonultságát, de láthatóan jólesett neki, hogy egykori munkatársai is velünk tartottak, így többek között Gombos Tamás operatőr, Szaniszló Ferenc, Janovitz Attila rendező, Szellő István. Ali ekkor egy kis időre ismét FŐSZERKESZTŐVÉ változott, tűélesen fogalmazta meg a világ és Magyarország akkori helyzetét, és a válságból kivezető utat. Ittuk szavait, briliáns fejtegetéseit. Rendhagyó, ahogy a film megszületett és rendhagyó lett a sorsa is. A forgatás idején még javában tartott a poszt-Gyurcsány-Bajnai korszak, esély sem volt arra, hogy az MTV adásba tűzzön egy Chrudinák-filmet. Taktikai okokból előbb a 2010-es Magyar Filmszemlére neveztem, csakhogy a szervezők nem fogadták be a filmet, csupán információs vetítésen szerepelhetett. Egyszerűen féltek Chrudinák Alajos nevétől – így nem kellett szerepeltetni a közönségszavazáson. Mert azon biztos, hogy nyert volna, annyira hiányzott már akkor is és ma is Ali. A filmben felidézzük azt a régi, bátor szellem-óriást, aki a magyarságért mindig felemelte szavát. Ha élne, ma ő is pesti srác lenne. DZ https://pestisracok.hu/chrudinak-alajos-elott-tisztelegve-kozreadjuk-dezsy-zoltan-eddig-nem-vetitett-portrefilmjet-video/?fbclid=IwAR2P_ZZ-9Cg6P2m5RtQKq3mmpTzIC98Jj7O4GffiEx8xhIf9hn40np95T4E

Chrudinák Alajos, a Magyar Televízió tudósítója 1979. március 2-án, az iráni forradalom idején egy teheráni laktanya előtt beszélget katonákkal, akik így állítottak “emléket” a frissen elüldözött Mohammad Reza Pahlavi iráni sahnak. Fotó: MTI/Jászai Csaba
Facebook hozzászólások

6 COMMENTS

  1. Violet
    2020-04-03 at 09:56
    Nagyon szerettem a Panorámát,és őt magát is.,Nagy kàr hogy nem læthattuk az elmúlt 30 év alatt!Részvétem a hozzátartozóinak!!Szellő István csak nem a RTL híradós?!!
    • Gáspár Anette
      2020-04-03 at 10:03
      De.
  2. Netta
    2020-04-03 at 10:01
    Chrudinák volt “A riporter”, “A szakember”, “A haditudóstó”, “A külügyi szakértő”.
    Ő nem a szót fosta, mint a köpködő, vaccsoló, selypegő fotelszakértők.
    Ő mindannyiszor ott volt a háborúk kellős közepében és megszólaltatta
    az egymással háborúzó autentikus feleket a saját szempontjaikról és az okokról, a katonáktól az fővezérig, az államfőig, elnökig. 
    Nem volt hozzá hasonló a Magyar Rádiónál és Magyar Televíziónál.
    Na, persze, most a liberális tévések, filmesek “tisztelegnek” az emléke előtt.
    De amikor a tévében, rádióban vesszőfutást rendeztek ellene, akkor kussoltak.
    Aha… Most az “Ali”, szomorú és síró ikonokkal, amikor már nem tud védekezni, hogy lerázza a “válláról” a kezüket. Hányinger. Levadászom, félretolom, aztán
    “sajnálom”… 
    Szokásuk, hogy a náluk kimagaslóan, sokkal tehetségesebbet életében gáncsolják, főleg, ha nem áll be a soraikba magyar gyűlölni, de haláluk után minden dicsőségében osztozni akarnak, mintha bármi közük is lehetne az életművéhez, a személyiségéhez. 
    “1992-ben ismét rágalomhadjárat indult Chrudinák ellen, az MTV elnöke leváltotta posztjáról, majd egy munkaügyi bírósági határozattal visszakerült a főszerkesztői székbe. A csatát megnyerte ugyan, hiszen a bíróság Chrudináknak adott igazat, de igazságérzete, könyörtelen őszintesége és szókimondása miatt 1994-ben az akkori kormány Jordániába száműzte, s csak időszakosan kapott operatőrt. Ennek ellenére kitűnőbbnél kitűnőbb dokumentumfilmeket készített a Magyar Televízió számára. Chrudinák 1994 és 1998 között tehát az MTV közel-keleti tudósítója volt, de ez sem ment gondok nélkül, hiszen 1997-ben forgatás közben meghalt az operatőre, Kazinczki László (a sivatagban az autójukat lelökték az útról, az operatőr kirepült az autóból, és fejsérülésébe belehalt.)
  3. Netta
    2020-04-03 at 10:02
    “Közéleti tevékenysége is rendkívül hatékony volt, hiszen 1989-ben és 1990-ben a Minisztertanács Nemzetiségi Kollégiumának tagja volt, 1992-től a Magyar Újságírók (MÚK) Közösségének tagja, 2000-től elnökségi tagja volt, 1993-ban tagja lett az Erdélyi Világszövetségnek, 1996 és 2000 között a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagjaként tevékenykedett, 1998-99-ben pedig a Diplomatic Magazin főszerkesztője volt. 1990 elején – négy hónapig – a Magyar Televízió elnökhelyettese volt, 1996-97-ben az MTV regionális elnökhelyettese, illetve 1998 és 2004 között az MTV főmunkatársaként dolgozott. A kilencvenes években előadásaival járta a Kárpát-medence magyarok által lakott vidékeit (legtöbbet a Felvidéken volt), több könyvbemutatón és egyéb rendezvényen tartott érdekfeszítő előadást, minden esetben teltházas közönség előtt.
  4. Altera
    2020-04-03 at 10:26
    Övezze rendkívüli tisztelet! Egész Magyarország hálás munkásságáért!
    Köszönjük Chrudinák Alakos!

Nincsenek megjegyzések: