CSOKIHAB ELVEZETETT A MADELEINE PICI KAGYLÓ SÜTIIG
Akkor először itt a csokihab receptje. Ez a változat nagyon egyszerű, vaj nélkül, tejszín nélkül, cukor nélkül, de bőséges csokoládéban. A csoki minősége elengedhetetlen a sikeres recepthez.
[Én a Cook'Eat csoki pasztillákban még nem csalódtam.]
Hozzávalók
250 g desszert csokoládé (kakaó tartalom 52% vagy 65%)
4 tojás
1 csipet só
1 teáskanál eszpresszó
Elkészítési mód:
Olvasszuk fel a csokoládét bain-marie-ban és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a kávét, keverjük össze.
A tojásfehérjét habbá verjük a sóval. Apránként adjuk hozzá a csokoládéhoz, óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön meg az állaga.
Hagyjuk hűlni legalább 3 órát. Kinálhatjuk omlós tésztával vagy keksszel.
[Én a madelein könnyű, finom sütit kedvelem.]
*
*
Histoire de la madeleine de Commercy
Ce petit gâteau serait originaire de la ville de Commercy en Lorraine où, dit on, Stanislas Leczinski, roi de Pologne et beau-père de Louis XV, eut l'occasion de la découvrir et de l'apprécier en 1755. Cette pâtisserie réalisée par une paysanne nommée Madeleine fut ainsi baptisée par le roi Stanislas qui en lança la mode à Versailles puis à Paris, par sa fille Marie, épouse de Louis XV.
On trouve aussi en Espagne un véritable amour pour les madeleines (magdelenas).
Eredeti Recept
Préparation de la recette
2Dans un récipient mettre la farine en
fontaine et ajouter la levure chimique.
4Débrouiller légèrement les oeufs et ajouter le sucre.
5Mélanger à nouveau et ajouter le lait.
6Continuer de mélanger au fouet et ajouter le beurre fondu le
zeste de citron ou la vanille selon votre choix.
7On obtient une pâte bien lisse qui fait le
rubancomme on le voit dans la photo suivante.
8Verser dans les moules à la cuiller, au trois quart de la hauteur et laisser reposer 10 mn.
9Cuire au four préchauffé à 200°C entre 5 et 8 minutes. Enlever les madeleines des moules avant le refroidissement.
Hozzávalók:
200 gr finomliszt
1 zacskó sütőpor (kb 12 gr)
3 nagyobb tojás
150 gr kristálycukor
50 ml tej
200 gr olvasztott vaj
egy kiskanál vanília aroma / vaniliás cukor / reszelt citrom héja
kakaópor vagy csokidarabok
- Elsőként kivajazom és belisztezem a formákat, a sütőt pedig előmelegítem 200 fokra.
- Egy keverőtálban összekeverem a lisztet, a sütőport.
- Majd egy gödröt formálok és az egész tojásokat a cukorral kicsit kikeverem, hozzáteszem a tejet és a vaníliaaromát ( vaniliás cukor vagy reszelt citrom héja ). Ezeket összekeverem a lisztes masszával. Langyos olvasztott vaj a végén, majd kézi habverővel addig keverem, amíg egy egyenletes, elég folyós tésztát nem kapok.
- A formákat 3/4-ig töltöm a lágy tésztával és min. 10 percig hagyom pihenni, majd mehetnek a sütőbe, 5-8 perc és aranybarnák lesznek. (Sütőtűvel egyet megszúrsz, ha nem tapad rá. KÉSZ!)
A kakaós és foltos madeleine-ekhez a tészta egy részét kiveszem és 2 evőkanél kakaóporral bekeverem (lehet a liszt egy részét kakaóval helyettesíteni, de én nem szoktam). A csokidarabkáshoz elég csak beleszórni a csokidarabokat a tésztába.
Hogy ne tévedj nézd meg a fotókat fent! (forrás!)
[Itt minden egyhelyen házhoz szállítással vásárolható, csak egy info,ha elakadnál!]
[Itt letölthető pro.esemény fotók!]
MOUSSE AU CHOCOLAT
Un dessert régressif mais super bon. Cette version est toute simple, sans beurre, sans crème, sans sucre mais généreuse en chocolat. La qualité de celui-ci est primordiale pour une recette réussi.
Ingrédients
- 250g de chocolat dessert (52% ou 65%)
- 4 oeufs
- 1 pincée de sel
- 1 cuillère à café d’expresso
Préparation
Faire fondre le chocolat au bain-marie et laisser refroidir. Ajouter les jaunes d’oeufs et le café et mélanger.
Monter les blancs en neiges avec le sel. Ajouter au chocolat petit à petit en mélangeant délicatement pour ne pas casser la texture.
Laisser prendre au frais au moins 3 heures. Accompagner de sablés ou petits gâteaux. (forrás!)
*