* ÁFONYA *
*AVOKÁDÓ * BABFÉLÉK * DIÓFÉLÉK * FOKHAGYMA * LENMAG * ZÖLDTEA * CSALÁNTEA & CO.
KOLESZTERIN SZIA * BIPH©ART2024 #ilonabarnabiphotonews |
AZ ÁFONYA CSÖKKENTI A KOLESZTERINT
Régóta ismert, hogy az áfonya nemcsak megelőzni képes a megemelkedett kolesz- terinszintet, hanem csökkenteni is. Egy kínai kutatócsoport elsőként találta meg ennek a pozitív hatásnak a tudományos magyarázatát.
Olívaolaj is sokat segíthet az LDL-ko- leszterin csökkentésében, miközben meg- emeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Mindemellett az olívaolaj súlycsökkenő hatása is megmutatkozott.
Zöld tea
A zöld tea egy csodálatos antioxidáns. Kimutatták róla, hogy megakadályozza a koleszterin felszívódását az emésztőrend- szerben, így koleszterin csökkentésére is fogyaszthatjuk.
Avokádó
Az avokádó nemcsak azzal védi a szívet, hogy sok rostot tartalmaz, hanem azzal is, hogy egyszeresen telítetlen zsírt tartal- maz, amellyel hatékonyan segít a kolesz- terinszint kiegyensúlyozásában.
Babfélék
Kutatások szerint már napi félcsészényi hüvelyes fogyasztása is javulást hozhat, ezért érdemes rendszeresen az étrendünk- be illeszteni a különböző színű lencséket, babokat, illetve a borsót.
Diófélék
A diófélék és a magvak egyszeresen telítet- len zsírokban gazdagok, amelyek szintén segítenek a koleszterinszint csökkentés- ben. A chiamag és a lenmag például om- ega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely nem- csak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a szív működését is támogatja.
Lenmag
A lenmag oldható rostokat tartalmaz, illetve lignánokat és omega-3 zsírokat. Ezek mind-mind pozitív hatással lehetnek a koleszterinszintre és az artériák egész- ségére.
Fokhagyma
A fokhagymát már ősidők óta hasz- nálják az emberek különféle betegsé- gek kezelésére. Tanulmányok igazol- ják, hogy segíthet a koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában. A fokhagyma úgy képes csökkenteni a koleszterinszintet, hogy bármilyen mellékhatást okozna, ellentétben más gyógyszerekkel. A koleszterin kordában tartásával rendeződhet a vérnyomásunk, illetve megakadályozhatóvá válhat a vérrögképződés kialakulása.
Fahéj
Nemcsak a vércukorszintet normalizálja, hanem a magas koleszterinszintet is csökkenti.
Alma & mandula
Nagyon sok rostot tartalmaz. A mandula nemcsak azért nagyon jó táplálék magas koleszterinszint esetében, mert csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, hanem azért is, mivel javítja az úgynevezett jó, a HDL-koleszterin értékét.
Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés sokat javíthat a magas koleszte- rinszint rendezésében.
Csalán
A csalánról sokan tudják, hogy vértisztító hatással rendelkezik és hatékonyan távo- lítja el a szervezetből a káros anyagokat. A vérképzésre is jó hatással van, és pozitív irányba befolyásolja a szervezet koleszte- rinszintjét is. A csalánlevélből készült tea segít a szervezetben felgyűlt mérgek eltá- volításában is.
Frissen facsart narancslé
A legújabb kutatások szerint a na- rancslé rendszeres fogyasztása is támo- gathatja a koleszterinszint csökkenését. Kutatások azt igazolják, hogy már napi három pohárnyi frissen facsart narancslé is érzékelhetően pozitív befolyással bírhat. A kísérleti alanyoknál növekedett a HDL, azaz az úgynevezett jó koleszterin szint- je, míg csökkent a rossznak nevezett LDL értéke. Érdemes tehát rendszeressé tenni az étrendünkben ezt a finom és könnyen elkészíthető italt.
A kutatások szerint a koleszterin- értékek még akkor is csökkenő tendenciát mutatnak, ha a napi hatszori étkezés során esetlegesen több zsíros táplálékot eszünk. (forrás!)
Koleszterin szia © BIPH©ART2024 #ilonabarnabiphotonews |