BIPHOTONEWS EXCLUSIVE * PHOTOGRAPHY*BIPHArt * ADS * ART DECO SAINT-TROPEZ - BIPHOTO STUDIO BUDAPEST
*Photography since 2006* on the other side of the camera * My creations reflect traces of my photos and imagination, some using artificial intelligence, digital art, acrylic, canvas, paper (mixed media)* @ilonabarnabiphotonews
February, 11, 2024. Weather, travel in February André Paul Bouchard at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News
February, 11, 2024. Weather, travel in February André Paul Bouchard at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News
February, 11, 2024. Weather, travel in February André Paul Bouchard at the memorial - Bormes Les Mimosas, France - Credit Ilona Barna, BIPHOTONEWS, Alamy Live News
p.s... mikorra Bormes-les-Mimosasvillage artistique csodálatos helyét megtaláltam a minap épp a nap lemenőbe készülődött már... valahogy úgy alakult, hogy meg kellett kerülni ezt a helyet, mert benéztem az irányt... végre mikorra megtaláltam, megálltam ezen a szent helyen becsuktam a szemem és virtuálisan két karommal átöleltem, nagy ajándék volt ez nekem régóta készülődtem ... lehet, hogy ezért kellett azt a kitérőt is tennem, az az út is olyan volt, mint egy nagy ölelés... egy hatalmas kört képzelj el itt, aminek vonalán lassan haladtam, hogy a provence táj látványát élvezhessem, ami lenyűgöző volt a rengeteg sárguló, mézédes illatú Mimosa -tól ... A les Mimosas név III. Napóleon idejére nyúlik vissza, ő hozta a mimóza fákat 1867-ben Mexikóból, hogy ápolja a lakosság.
Bormes-les-Mimosas a kiindulópontja a mimóza útnak, más néven Mimosa Road (franciául: La Route du Mimosa, Engl.: Arany Route). Ez egy 130 km turista útvonal, a Côte d'Azur on Rayol-Canadel-sur-Mer, Sainte-Maxime, Saint-Raphael, Mandelieu-La Napoule, Tanneron és Pégomas Grasse-n fut végig, januártól március közepéig. Eredetileg Ausztráliából ered a sárga virágos akác növények virágzásának ünneplése. (forrás!)
Párizs a megfoghatatlan, a pezsgő élet, nyüzsgés városa, állandó mozgásban! Egy röpke hétvégére is, ha tehetem ott a helyem!
"Aki egyszer belekóstol a párizsi életbe, nincs kedve máshová költözni, megérkezett! Nincs jobb hely egy művész számára, ha igazán alkotni szeretne!"- Zoltán Pável kortársfestő magyar származású, de évek óta már Párizsban élő közeli ismerősöm szavait idézve. Azt hiszem teljesen igaza van, kezdem én is átérezni ezt. Amióta itt vagyok szinte minden órában történik valami csoda, új élmény, amitől feltöltődöm és boldog vagyok.
A fenti szavak jutottak eszembe Zoltántól, miközben a St. Honore Kávézó teraszán kavargatom a kávémat és Jean Yves Cylly francia színész, iró barátomra várakozom. 2010. év tavaszán kezdődött ez a barátság. Egy ideje nem láttuk már egymást. Nagyon várom ezt az újbóli találkozást. Megigérte, hogy elhozza az új könyvét, épp most fejezte be. Már látom is..., csokor virág a kezében, siet felém... felállok és már röpit is a levegőbe, boldogan kacagunk. Jó megint együttlenni, mintha tegnap váltunk volna el. Leülünk és egymás szavába vágva, hadarva próbáljuk besűríteni a történéseket. Alig győzzük befogadni az új híreket egymásról! Színészség mellett az irói pályára lépett..., én meg ismerettségünk óta megerősitettem a fotózás iránti imádatomat [sokat köszönhetek a lelkesítő szavainak, amit Tőle kaptam annak idején ...] BIPHOTO nehezebben jött volna létre, ha ezek nem lettek volna!
Elszállt az idő észrevétlenül... rohanunk tovább, egy kellemes találkozással mögöttünk! web "Les rêves sont les jardins de paix d'une âme en peine. Quand la souffrance du cœur pousse à l'errance, quand les envies se meurent, quand les désirs se distillent dans les larmes, les rêves sont les jardins de paix d'une âme en peine."
Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a csíkokra vágott hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, a kakukkfüvet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és keverjünk össze mindent 2-3 percig. Zöldségdarálóban őröljük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Rouille-val és fokhagymával bedörzsölt krutonnal tálaljuk.
p.s... útba esik jövet-menet az ikonikus kávézó Senequier mögött a Hal- és a Kispiacnál a téren közvetlenül az árkád mellett... egész szezonban szinte éjjel-nappal kínálja a friss tenger gyümölcseit... megpihenni egy nagy sétaközben, kiülni sütkérezni a napra, csacsogni a barátokkal és közben a helyi halászok aznap reggel kifogott osztrigáit, rákjait elfogyasztani vagy Madeleine hallevesét szürcsölgetni egy igazi kulináris élvezet. Mindez, a maga egyszerűségében BB és Roger Vadim filmjeiben látható igazi ősrégi Saint-Tropez hangulatát megidézve...
Japán Okinawa szigetén, Görög Icaria területén, a Kalifornia-i Loma Lindán, Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, Szardínia-i hegyvidéken élik meg az emberek legtöbben a 100. életévüket.
Zones bleues : les secrets de la longévité - La Grèce
Il existe dans le monde d'intrigantes zones bleues, où l'on recense un taux record de nonagénaires et de centenaires en excellente santé. Ont-ils découvert les secrets de la longévité ? Angèle Ferreux-Maeght, cheffe de cuisine et naturopathe, et Vincent Valinducq, médecin généraliste, mènent l'enquête.
Grèce - Ikeria, 8 400 habitants : une île grecque qui compte plus d'un tiers de nonagénaires. Isolés du monde, à neuf heures de bateau d'Athènes, les résidents de cette zone aride ont développé un véritable système D pour vivre. Angèle et Vincent vont essayer de percer leurs secrets de longévité.
Réalisation : Fitzgerald Jégo, Anna Schwak Sialelli (France, 2018-2019)
Narration : Juliette Armane
t
p.s... A világnak létezik öt olyan területe, ahol az emberek sokkal tovább élnek, mint úgy általában máshol... "Kék Zona" elnevezést onnan kapták, hogy először Michel Poulain belga demográfus és Gianni Pes olasz orvos az olaszországi Szardínián felfedezett egy olyan területet, ahol az emberek akár 110 évig is élnek és ezt kék tintával jelölték be a térképen.
Dan Buettnerfelfedező, oktató, író, producer, mesemondó ezt lehet még fokozni, amerikai National Geographic ösztöndíjas és a News York Times bestseller-író (1960. junius 18.) minnesotai születésű pontosan ezeket a szokásokat akarja kideríteni, vagyis meg akarja fejteni, hogy az úgynevezett kék zónákban mitől élnek az emberek 100 évig, mi lehet a titkuk. A Netflix új dokumentumsorozat, az ÉLJÜNK 100 ÉVIG - A KÉK ZÓNÁK TITKAI nem véletlen, hogy hatalmas siker lett. Én is letapadtam a MacBook-om elé, mikor felfedeztem és valójában ezzel kibővült a "bakancslistám" amiről azt gondoltam, hogy már betelt...
Ami eddig lejött nekem a filmnézés közben és azt gondolom, hogy tényleg müködhet, talán nem késő elkezdeni vagy pontosítok a gyerekkori életformámat folytatni... itt most eszembe jutott, hogy az egyik sorozatban visszaköltözött egy rákosbeteg idős férfi oda, ahol született Szardíniába és napról napra erősebb lett, el kezdte gondozni a ház körüli kis kertjét... majd hathónap múlva kiderült, hogy már nem rákos pedig előtte pontosan ennyi időt jósoltak neki, hogy az élete itt véget ér...
Az egyik, ahogyan étkeznek kevés hús, zöldség a kertből vegyszermentes, 80 %-nál abbahagyják az evést és jogos a kérdés honnan tudják, hogy mikor van az. Nekik könnyű a helyzetük, hiszen beleszülettek, de az is lehet, hogy mi is, legalábbis visszaemlékezve gyerekkoromra Nagyi mindig azt mondta:
- Icikém, akkor hagyd abba az evést, amikor még nem laktál jól! - akkor ezt nem igazán értettem és azt gondoltam, biztosan sajnálja vagy valami hasonlót... hát, itt van a 80 %, ami eddig kérdéses volt.
A második az örökös mozgás, tevékenyek egész nap szorgoskodnak a ház körül a kertben, úgy, mint én gyerekkoromban, de akkor ezt nem igazán kedveltem és, ha lehetett kibújtam alóla, de a Nagyi szigorú szemei sokszor nem engedték. A mostani komputeres világunkban ellustultunk ezt nem bántásként írom, tényként. Az izolált otthonunkból nehezen mozdulunk ki. Ezt néhány éve még jobban megerősítette a #maradjotthon és a #homeoffice. Akinek nincs kertje, ahol kiengedheti a gőzt és lelazíthat a kerti munkában, az bizony elüldögélhet a kis kuckójában, ha szerencsés van kényelmes fotelje a komputere előtt és tornaként degeszre zabálhatja a pizzát, hamburgert, amit házhoz rendelhet. Pedig a táplálkozás az, ami meghatározza a létünket, nem véletlenül van az a mondás: "Az vagy, amit megeszel".
A harmadik, ami nagyon fontos még a társasági élet és a család összefogó szeretete. Emlékszem, hogy Nagyi a nap végeztével kiült a kapu elé kis sámlira a szomszédasszonyok csatlakoztak és megvitatták igen erőteljesen a napi eseményeket sötétedésig. Előkerültek a régi történetek, azt nagyon szerettem hallgatni. Szinte minden este suli után pilickáztunk vagy bakamáztunk, hogy mi volt ez szeretnéd tudni? Jó, akkor röviden elmondom. A pilicka egy rövidebb és egy hosszabb bot, rajzoltunk egy kört 10 m-re a homokba és abba kellett betalálni, hasonló ütéssel mit tenisznél a szerva... a bakama egy T-betű négyzetekből rajzolva szintén a homokba és fél lábon kellett ugrálni a négyzetekbe, tilos volt mindkét lábunkat letenni... egy követ bele kellett találni sorba felfelé a négyzetbe, ugy hogy nem érhette a vonalakat, majd féllábbal ugrálva, lehajolva felvenni... lehet, hogy nem egészen így volt, de megközelítőleg, aki ismerte ezt a játékot jelentkezhet kibővíteni, javítani. Elég régen volt már, kicsit hiányosan dereng ez már nekem, de egyre emlékszem, hogy mindig nagyon sajnáltam, ha be kellett menni lefeküdni. Nem szívesen hagytam abba annyira szerettem. Amint láthatod elég "Kék Zónásan" éltünk akkortájt, ami meg is látszódott főleg rajtam, nagyon vékonyka voltam, viszont ritkán beteg vagy talán sosem. Nagyapám azért aggódva nézegetett és mondogatta, hogy ez a gyerek nem eszik eleget.
- Icikém vasággyal együtt sem vagy 40 kiló, egyél még... - így biztatott mindig. Milyen jó visszaemlékezni, pedig ez már nem tegnap volt, eltelt néhány évtized... talán eggyel több is... (folyt.köv.)
💯🔝Bormes-les-Mimosas, kiindulópont a Mimosa útvonalon.
A naptári év kezdetének megünneplésére Bormes-les-Mimosas falu, amelyet gyakran Franciaország egyik legszebb virágos falujaként tartanak számon, sárga virágos kendőbe burkolja magát. Egyszerű, Bormes-les-Mimosas village artistique a @Var mimóza fővárosa, és több mint 90 fajt sorol fel. Nyilvánvalóan ez a természetes kiindulópont a Mimosa útvonalon. Nehéz kihagyni, hiszen a Fort de Brégançon, a köztársasági elnök nyaralója Bormesban található. https://routedumimosa.com/les-etapes/bormes-les-mimosas/
p.s... NIZZA városában karneváli hangulatban mulattathatod az időd úgy, mint Szicília királya 1294-ben. Igaz akkor zártkörű, exkluzív partikra nem igazán volt könnyű bejutnia a földi halandónak. Ez 1830-ban megváltozott, mikor Szardínia Királya és Szicília Királynője megérkezett a nizzai karnevál idején. Ennek örömére nyilvános felvonulást rendeztek, amit azóta is minden évben megrendeznek.
Andriot Saëtone 1876-ban hozta létre az első virágos felvonulást a Promenade des Anglais-n Alphonse Karr, a virágok iránt szenvedélyes költő és Comte de Cessole, a Fesztiválbizottság elnökének tanácsára.1947-ben Ms. Azais átvette a jelmezműhelyek vezetését és Lamét, szatént és tollat dolgozott Cauvin úr tervein.Utódja Micheline Renault és Simone Buchet, Francis Carols és Fabienne d’Alessandry lett;ma Caroline Roux.
Időd engedi és kedved is úgy tartja, na meg a pénztárcád nem utolsó sorban SAINT-TROPEZ BB halászfaluját érintheted és végig járhatod a mimozák földjét 130 km át az út két oldalán roskadoznak a virágoktól a fák ...
Mimoza útja Cote d'Azur
... télből a tavaszba az aranyló mézédes mimoza illatú Cote d'Azur tájait bebarangolva... Ez indulhat, akár Grasse városától a GALIMARD parfümkészítés fellegvárából... ez a kedvenc évszakom itt a Földközi azúrkék tengere mentén, évek óta kihagyhatatlan számomra... különleges program mit gondolsz erről...?
2 evőkanál cukor.
9 gramm élesztő.
300 ml meleg tej.
Jól összekeverni.
1 tojás.
450 g búzalisztet, fokozatosan adjuk hozzá.
1 teáskanál sót.
Keverjük össze a hozzávalókat.
Adjuk hozzá a maradék lisztet.
Folytassa a tészta dagasztását.
30 g puha vaj.
Gyúrjunk lágy tésztát.
A tésztát letakarjuk és 1 órát kelesztjük.
Egy 22 cm átmérőjű tepsit kikenünk vajjal.
Kenje meg az asztalt növényi olajjal.
Formázz egy golyót.
Készítsünk finom puha kenyeret!
Helyezze a kenyeret a tepsibe.
Fóliával letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Csinálj lyukakat a kenyérbe.
Lekenjük tojással.
Megszórjuk szezámmal.
A kenyeret 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
p.s... ez a minden fejben dől el fotóm ... :) ... a katicákat nem kell másképp értelmezni, mint ahogy ... "a katicabogarak a Felsőbb Elme pozitív üzenetei"...és mi az a "Felsőbb Elme"... ? na, ehhez lehet Nietzsche a legközelebbi út ... persze nem kötelező, de nem árthat, ha tudod az "ugyanannak örök visszatérése" alatt mi rejlik ... :) (forrás!)
Didier Lefèvre (1957–2007) was a French photojournalist. His photos have appeared in many French magazines, including L'Express and Éditions Ouest France [fr]. He was best known for co-authoring the book The Photographer, which told the story of his travels with a Médecins Sans Frontières mission during the Soviet–Afghan War.
Lefèvre shot more than 4,000 photos on his 1986 MSF mission. He suffered from chronic furunculosis; he lost fourteen teeth after the MSF mission as a consequence of malnutrition, exhaustion, and stress from his experiences. Nonetheless, Lefèvre returned to Afghanistan seven more times later in life.
Lefèvre was trained as a pharmacist. He died from heart failure on 29 January 2007 at the age of 49.
Didier Lefèvre (1957–2007) francia fotóriporter.Fotói számos francia magazinban jelentek meg, köztük a L'Express-ben és az Éditions Ouest France-ban. Leginkább arról volt ismert, hogy társszerzője volt a The Photographer című könyvnek, amely az Orvosok Határok Nélkül missziójában tett utazásait mesélte el a szovjet–afgán háború során.Lefèvre több mint 4000 fényképet készített 1986-os MSF küldetése során.Krónikus furunculosisban szenvedett;tizennégy fogát veszítette el az MSF küldetése után az alultápláltság, a kimerültség és az élményeiből adódó stressz következtében.Ennek ellenére Lefèvre életében még hétszer visszatért Afganisztánba.Lefèvre gyógyszerésznek készült.2007. január 29-én, 49 éves korában szívelégtelenségben halt meg.