BIPHOTONEWS EXCLUSIVE * PHOTOGRAPHY*BIPHArt * ADS * ART DECO SAINT-TROPEZ - BIPHOTO STUDIO BUDAPEST

*Photography since 2006* on the other side of the camera * My creations reflect traces of my photos and imagination, some using artificial intelligence, digital art, acrylic, canvas, paper (mixed media)* @ilonabarnabiphotonews

2021. április 27., kedd

©SAINT TROPEZBAN KARANTÉNBAN ... Villaverde Rocchietta Grimaud virágaiból egy csokor Neked... visszavezetett Galette des Rois ünnepig...

 

























Saint Tropez, France 2021. április 27. (Kedd)

p.s... VillaVerde itt a környéken legnagyobb növény kereskedés... szinte minden zárva... így van ez már egy ideje... visszanéztem a feljegyzéseimet, tavaly rosszabb volt az állapot, így hát nincs nagy bánat részemről, de nem is vigadok... a nagy multi élelmiszer üzletek kívételek azok nyitva lehetnek... így nem csoda, ha kikapcsolódásként néha betérek... nem terveztem ma különösebben, de úgy alakult, hogy már azt vettem észre, hogy az virágok között sétálok és ha már ott vagyok akkor néhányról akartam először küldeni neked fotót, de utána belevesztem szépségükbe...hamarosan május elsején, nemcsak a munka ünnepe lesz itt Franciaországban, hanem a gyöngyvirág ünnepe is... ezen a napom az összes francia embernek gyöngyvirág van a kezében, amivel szerencsét kívánnak... 1561-ben IX. Károly francia király hivatalosan is a gyöngyvirág ünnepévé tette május elsejét... ezen a napon a hagyomány szerint az ajándékba adott gyöngyvirág szerencsét hoz. 

La fête du muguet ('mügé')-nek ejtik)  

A gyöngyvirág ünnepe

                



Si le premier mai est un jour férié en France, c'est officiellement pour fêter le travail. Le premier mai est également le jour du muguet, il est de tradition de s'offrir des brins de muguet, destinés à porter bonheur.

*

... ez egy másik ünnep, de nem tudtam kihagyni, hogy ne mutassam meg ... márcsak a recept miatt is... egy kattintás linkre többet mutat!

Galette des Rois (click here!)

Hozzávalók egy nagy galette-hez 6 személyre

A galette-hez:

- 2 csomag vajas leveles tészta (házi vagy kész)

- 1 szárazbab vagy egy kis porcelánfigura (figurine)

- a megkenéséhez: egy tojássárgája egy kis tejjel összekeverve

 

Az ún. crème pâtissière -hez :

125 ml tej

10 gramm Maizena (kukoricakeményítő, esetleg liszt)

30 gramm cukor

1 tojássárgája

12 gramm puha vaj

1 vaníliarúd

egy csipet só

 

A mandulakrémhez 

65 gramm puha vaj

85 gramm kristálycukor

100 gramm darált mandula

5 gramm  (egy kávéskanál) Maizena (kukorica keményítő, esetleg liszt)

1 kávéskanál rum

1 tojás

A sziruphoz: 

50ml víz

50ml cukor

1 kávéskanál rum

 

Elkészítése

A crème pâtissière elkészítése:

A vaníliarudat felhasítjuk és kikaparjuk a belsejét. Ezt 15 gramm cukorral együtt a tejhez adjuk és felmelegítjük az elegyet. A tojássárgáját a 15 gramm cukorral együtt fehéredésig keverjük és hozzáadjuk a keményítőt is. Ehhez a keverékhez fokozatosan, kis adagokban adagoljuk a vaníliás tejet. Simára keverjük és egy lábosban melegíteni kezdjük folymatos keverés mellett. Hozzáadjuk a csipet sót és sűrűre főzzük. (a biztonság kedvéért mindig vízgőz felett csinálom, így biztosan nem ég le. Ilyenkor fémtálba teszem a tejes keveréket. Egy olyan lábosban, amelyikre pontosan illeszkedik a fémtál, vizet melegítek és erre helyezem a fémtálat). Ha besűrűsödött a krém, 50 °C-ra hűtjük (már nem égeti el a kisujjunkat) és hozzáadjuk a vajat.

A mandulakrém elkészítése

A darált mandulát összekeverjük a cukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a puha vajat. Megállás nélkül keverjük, hozzáadjuk a tojást, végül a rumot és a crème pâtissière-t. (keserű mandulaaromát, narancsvizet).

A szirup elkészítése:

A vizet, a cukrot és a rumot addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad.

A galette elkészítése

Sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt vagy kibélelünk egy tepsit. Az egyik leveles-vajas tésztalapot ráhelyezzük ((Belgiumban kör alakban kapható, de ha téglalap alakú, akkor szúrjuk ki egy tortaformával) . 2 cm széles peremet hagyva halmozzuk rá a mandulakrémet. Tegyük bele a babot. Vizes ecsettel kenjük körbe a tészta szélét és helyezzük rá a másik tésztalapot. egy villa segítségével nyomkodjuk körbe a galette-szélét, hogy ne nyíljanak szét a tésztalapok. Egy tojássárgáját kikeverünk kevés tejjel és egy ecset segítségével megkenjük a felső tésztalapot. Tegyük egy órára hűtőbe. Ezután újra kenjük meg és egy kés hegyével rajzoljunk mintát a tetejére és 5 helyen szúrjuk meg egy hústűvel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük 35 percig a galette-et. (Ha szeretjük a karamellt, szórjuk meg porcukorral a tetejét és toljuk be a grill alá pár percre, de ez elmaradhat) Ha kész, sziruppal ecseteljük be a tetejét. 


Nincsenek megjegyzések: