BIPHOTONEWS EXCLUSIVE * PHOTOGRAPHY*BIPHArt * ADS * ART DECO SAINT-TROPEZ - BIPHOTO STUDIO BUDAPEST

*Photography since 2006* on the other side of the camera * My creations reflect traces of my photos and imagination, some using artificial intelligence, digital art, acrylic, canvas, paper (mixed media)* @ilonabarnabiphotonews

2022. december 6., kedd

©MOUSSE AU CHOCOLAT * CSOKIHAB EGYSZERŰEN VAJ, CUKOR ÉS TEJSZÍN NÉLKÜL * EREDETI MADELEINE RECEPT

CSOKIHAB ELVEZETETT A MADELEINE PICI KAGYLÓ SÜTIIG

Akkor először itt a csokihab receptje. Ez a változat nagyon egyszerű, vaj nélkül, tejszín nélkül, cukor nélkül, de bőséges csokoládéban. A csoki minősége elengedhetetlen a sikeres recepthez. 

[Én a Cook'Eat csoki pasztillákban még nem csalódtam.]

Hozzávalók

250 g desszert csokoládé (kakaó tartalom 52% vagy 65%)

4 tojás

1 csipet só

1 teáskanál eszpresszó

Elkészítési mód:

Olvasszuk fel a csokoládét bain-marie-ban és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a kávét, keverjük össze.

A tojásfehérjét habbá verjük a sóval. Apránként adjuk hozzá a csokoládéhoz, óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön meg az állaga.

Hagyjuk hűlni legalább 3 órát. Kinálhatjuk omlós tésztával vagy keksszel. 

[Én a madelein könnyű, finom sütit kedvelem.]

*


*

Histoire de la madeleine de Commercy


Ce petit gâteau serait originaire de la ville de Commercy en Lorraine où, dit on, Stanislas Leczinski, roi de Pologne et beau-père de Louis XV, eut l'occasion de la découvrir et de l'apprécier en 1755. Cette pâtisserie réalisée par une paysanne nommée Madeleine fut ainsi baptisée par le roi Stanislas qui en lança la mode à Versailles puis à Paris, par sa fille Marie, épouse de Louis XV. 

On trouve aussi en Espagne un véritable amour pour les madeleines (magdelenas).

Eredeti Recept

Recette pour 36 madeleines environ

Préparation de la recette 

Les madeleines  - Etape 1
1
Les madeleines  - Etape 2
2
Les madeleines  - Etape 3
3
Les madeleines  - Etape 4
4
Les madeleines  - Etape 5
5
Les madeleines  - Etape 6
6
Les madeleines  - Etape 7
7
Les madeleines  - Etape 8
8
Les madeleines  - Etape 9
9

200 gr finomliszt
1 zacskó sütőpor (kb 12 gr)
3 nagyobb tojás
150 gr kristálycukor
50 ml tej
200 gr olvasztott vaj
egy kiskanál vanília aroma / vaniliás cukor / reszelt citrom héja
kakaópor vagy csokidarabok

  • Elsőként kivajazom és belisztezem a formákat, a sütőt pedig előmelegítem 200 fokra.
  • Egy keverőtálban összekeverem a lisztet, a sütőport.
  • Majd egy gödröt formálok és az egész tojásokat a cukorral kicsit kikeverem, hozzáteszem a tejet és a vaníliaaromát ( vaniliás cukor vagy reszelt citrom héja ). Ezeket összekeverem a lisztes masszával. Langyos olvasztott vaj a végén, majd kézi habverővel addig keverem, amíg egy egyenletes, elég folyós tésztát nem kapok. 
  • A formákat 3/4-ig töltöm a lágy tésztával és  min. 10 percig hagyom pihenni,  majd mehetnek a sütőbe,  5-8 perc és aranybarnák lesznek. (Sütőtűvel egyet megszúrsz, ha nem tapad rá. KÉSZ!)

A kakaós és foltos madeleine-ekhez a tészta egy részét kiveszem és 2 evőkanél kakaóporral bekeverem (lehet a liszt egy részét kakaóval helyettesíteni, de én nem szoktam). A csokidarabkáshoz elég csak beleszórni a csokidarabokat a tésztába.

Hogy ne tévedj nézd meg a fotókat fent! (forrás!)

[Itt minden egyhelyen házhoz szállítással vásárolható, csak egy info,ha elakadnál!]

[Itt letölthető pro.esemény fotók!]



MOUSSE AU CHOCOLAT

Un dessert régressif mais super bon. Cette version est toute simple, sans beurre, sans crème, sans sucre mais généreuse en chocolat. La qualité de celui-ci est primordiale pour une recette réussi.

Ingrédients

  • 250g de chocolat dessert (52% ou 65%)
  • 4 oeufs 
  • 1 pincée de sel
  • 1 cuillère à café d’expresso

Préparation

Faire fondre le chocolat au bain-marie et laisser refroidir. Ajouter les jaunes d’oeufs et le café et mélanger.

Monter les blancs en neiges avec le sel. Ajouter au chocolat petit à petit en mélangeant délicatement pour ne pas casser la texture. 

Laisser prendre au frais au moins 3 heures. Accompagner de sablés ou petits gâteaux.  (forrás!)


*



2022. december 4., vasárnap

©BIPH'ART KARÁCSONY SAINT-TROPEZ * TÉLI SÜLT ZÖLDSÉGEK

@ilonabarnabiphotonews

 

Hozzávalók:

• 2 közepes édesburgonya, meghámozva és kockára vágva

• 3 nagyobb sárgarépa, meghámozva és kockára vágva 

• 3-4 cékla, meghámozva és kockára vágva

• 3 ek. balzsamecet

• 1 ek. extra szűz olívaolaj

• 2 ek. méz

• 1/2 tk. fahéj

• 1/2 tk. kakukkfű

• friss őrölt bors ízlés szerint

• só ízlés szerint

• friss rozmaring ágak

Elkészítés

1. Melegítsd fel a sütőt 180°C-ra, majd olajjal kend ki a sütőtálat. 

2. Szeleteld fel a zöldségeket azonos méretre.

3. Egy nagyobb tálban keverd jól össze a zöldség kockákat, a mézet, az olívaolajat, a balzsamecetet és a fűszereket (kivéve a rozmaring ágat).

4. Öntsd egyenletesen a keveréket az előre elkészített sütőtálba, majd tedd a tetejére a rozmaring ágakat és borsozd meg.

5. Tedd sütőbe és süsd 180°C-on 45-60 percig, míg pirosra nem sülnek a zöldségek.

6. Vedd ki a sütőből és tálalhatod is. Jó étvágyat!

Forrás: Healthy Ideas Place

2022. december 3., szombat

©CHATEAU DE L'AUMERADE COTES DE PROVENCE BORA EGY PILLANAT ALATT MEGHÓDÍTOTT

UN VIN QUI POSSÈDE UNE HISTOIR

Au XVIIIème siècle, il fut repris par la famille Aumérat et devint Château de l'Aumérade. (FORRÁS!)

@ilonabarnabiphotonews
CHATEAU DE L'AUMERADE
COTES DE PROVENCE MEILLEUR DU VIN
shop
©BIPH'ART


SECOND VIN DU CHÂTEAU DE L’AUMÉRADE - AOP Côtes de Provence

Toute première création de la famille, cette gamme a été commercialisée dans les années 40, avant même que la propriété ait obtenu le titre de Cru Classé. Second vin du Château de l’Aumérade, ces cuvées reflètent l’expression du terroir de la plaine de Pierrefeu. (forrás!)

*

p.s... 2022 december 01. Saint-Tropez, France

... CHATEAU DE L'AUMERADE ez az üveg megszólított, mikor elmentem mellette az üzletben... nagy baj nem lehet, ha veszek egy üveggel a kecskesajthoz... - gondoltam, mert épp keresgéltem a francia borok között ... másnap visszamentem a polcon maradt néhány üvegért, évek óta nem ittam ilyen finom, testes,  de mégis könnyed és provence összes illatát ki lehetett érezni minden egyes korty után, egyszóval KIVÁLÓ, ahogy a francia mondaná "EXCELLENT"... szokásommá vált, hogy ami érdekes számomra leások a mélyére, ennek a borászatnak a történe igen messzire nyúlt vissza:

"A bor az i.sz. 1. században jelent meg a kastélyban, IV. Henrik király fedezte fel a 16. században. A hely szépségétől és a borok minőségétől meghódított király megparancsolta miniszterének, Sully hercegnek, hogy mutassa be a borokat a francia udvarban és 1594. február 15-én ültesse el Franciaország első eperfáját, valamint csodálatos platánfákat, amelyek még mindig a kastély teraszát díszítik.

A 18. században az Aumérat család birtokába került és Château de l'Aumérade lett.

1932-ben Henri Fabre úr beleszeretett Aumérade-be, és megvásárolta az ingatlant. Henri Fabre és Charlotte, a Côtes de Provence egyik első palackozója és felesége, átépítették a kastélyt, és 1955-ben megszerezték a Cru Classé címet, amelyet Provence-ban mindössze 18 tulajdonos mondhat magáénak.

Aidés par leur fils Louis Fabre, ils développèrent ensemble la commercialisation et l'exportation des vins. En 1956, Charlotte Fabre imagina une bouteille originale, une des premières en Provence, en s'inspirant d'une pâte de verre d'Emile Gallé. La Marie-Christine était née...

Sur les traces de leur grand-père et de leur père, Marie-Christine Fabre-Grimaldi et son mari Vincent, perpétuent la tradition en s'appuyant sur 400 ans de passion.

Aujourd’hui les vins évoluent, la famille s’agrandit et l’avenir du château de l’Aumérade est déjà en marche à travers la nouvelle génération Caroline, Clément et Delphine…

Le Château de l’Aumérade appartient aux Domaines FABRE, qui représentent le plus grand vignoble familial du Var." (forrás!)

... nem véletlenül mondják és nemcsak a franciák, hogy naponta egy pohár vörösbor a hosszú élet titka... ezt magamévá tettem, gondolhatod, de mértékkel főleg az utóbbi években... erről most eszembe jutott egy másik történet, ami velem történt... néhány éve épp utaztunk Budapestre hazafelé a WIZZAIR járatával az egyik kedves barátnőmmel, aki meghódította az extravagáns divatra érzékeny hölgyeket kollekciójával nemcsak Monacoban, Párizsban is... egymás mellé szólt a jegyünk... nem volt tervezve, így hozta a sors Ő Monaco-ból, én Saint-Tropezból... örültünk egymásnak, volt témánk bőven...( megbízásának köszönhetően hivatalos fotósa voltam a Monacoi Polo Cup -nak és annak luxus partiján megrendezett divatbemutatónak... utána még sokszor kaptam hasonló feladatot, szerettem nagy kihívás volt!)... jó hangulatban dumcsiztunk majd rendelt két kicsi üveg vörösbort és két poharat... egyiket átnyújtotta nekem ... egymásra mosolyogva koccintottunk... majd közelebb hajolt és a fülembe súgta...

- Azt hallottam, hogy ez a legnagyobb ellensége a "vírusnak", ami megfertőz mindenkit és néhány hónap múlva lebénítja az egész világot... ez a legbiztosabb védekezés repüléskor, ha vörösbort iszunk... -  mélyen, komolyan a szemembe nézett miközben lassan kortyolgatta a nemes italt... meghökkent ezen, de próbáltam elütni...

- Jó.., nem bánom, akkor igyunk... -  azért megborzongtam a gondolattól... sokszor eszembe jutott az elmúlt évek alatt... 2019 Karácsonyát írtuk ...

@ilonabarnabiphotonews

download

©BIPH'ART * FLOWERS SAINT-TROPEZ *

BIPH'ART ©
BIPH'ART
Flowers Saint-Tropez 
Dec 01 2022
download


 

2022. december 2., péntek

©CAP TAILLAT FRANCE * EGY CSOKORBA KÖTVE, CSAK NEKED! #ilonabarnabiphotonews

@ilonabarnabiphotonews
Cap Taillat
download

p.s...Neked szedtem ! 🙂 ... felfedezni új tájakat bárhol a világon az egyik legszebb, legizgalmasabb dolog... ezt a virágcsokrot séta közben szedtem tegnap Cap Taillat egyik ösvényén... az öblöt hatalmas sziklák ölelik körbe, ahonnan ellátni a horizontig... a hegyoldalában keskeny út vezet el Cap Taillat -ig... 2018. májusában végig sétáltam, igen hosszú és fárasztó volt, de őszintén mondhatom gyógyító erejét megőriztem a mai napig... az egész hegyoldalt lenyűgöző lila bogáncsvirág borította ... nem gondoltam volna akkor, hogy ez lesz az utólsó ilyen utam... 2019. évben leégett az egész hegyoldal, egy óvatlan cigarettavég miatt... azóta más növények uralják a helyet... ha időd engedi nézd meg az albumot erről, a fotók utóljára mutatják a táj szépségét lila pompában! ... egy kattintással elérhető utána a "More" 38. album... https://www.alamy.com/portfolio/ilonabarnabiphotonews 

@ilonabarnabiphotonews


Cap Taillat az egyik legvadabb, egyben gyógyító hely a provence-i partvidéken. Ez a kis finom homoknyelv Ramatuelle és La Croix Valmer határaként, néhány km-re St-Tropez -tól található, kicsit elrejtve az öböl, nem könnyen megtalálható... ...