Gluténmentes lisztek – útmutató 15 fajta liszthez
1. Mandulaliszt
A mandulaliszt finomra őrölt blansírozott mandulából készül. Mivel csonthéjas termésből készült, így gabonamentes. Alacsony a szénhidrát tartalma, viszont rostban és fehérjében gazdag. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium és az E-vitamin. Mind édes, mind sós ételekhez kiváló.
2. Amarántliszt
Az amarántliszt az amaránt, másnéven disznóparéj magjából készül. Habár magból készül, gabonamentes. Az amarántot ősi gabonaként tartják számon. Magas a fehérjetartalma, valamint sok benne a vas, a B-vitamin, a kálium, a kalcium és a magnézium. Enyhén mogyorós íze van, így jó választás muffinok, kekszek, kenyerek és pizzatészta készítéséhez.
3. Barna rizsliszt
A barna rizst megőrlik és ebből lesz a barna rizsliszt. Sűrűbb, mint a fehér rizsből készült rizs és sok fehérjét, valamint rostot tartalmaz. A barna rizslisztnek is mogyorós ízvilága van, és mivel elég sűrű, így ajánlott másik liszttel bekeverni. Édes és sós receptekhez egyaránt lehet használni.
4. Hajdinaliszt
A hajdina tápanyagtartalma igen magas – jó fehérje-, omega zsírsavavak, B-vitamin-, mangán-, rost-, réz-, magnézium- és egyéb ásványianyag forrás. Erősen mogyorós az íze, és sötét lesz tőle a megsütött étel. Kenyerekhez, palacsintához és gofrihoz ajánlott.
5. Csicseriborsóliszt
A csicseriborsóliszt az egyik legjobb gluténmentes lisztféle. Őrölt csicseriborsóból készül. Magas a fehérje-, a rost- és a vastartalma. Sárga színű és sárga lesz tőle az étel is. Gabonamentes és mogyorómentes, így még többen fogyaszthatják. A csicseriborsóliszt közkedvelt az indiai és a közép-keleti konyhában.
6. Kókuszliszt
A kókuszliszt igen elterjedt sütéshez és főzéshez is, ami nem meglepő. Ez a liszt őrölt, szárított kókuszból készül. Az összes liszt közül neki van a legmagasabb fehérje- és rosttartalma. Édeskés az íze, így kifejezetten süteményekhez ajánlott a felhasználása. Egy kicsit máshogy viselkedik, mint a többi liszt, így több vízre lesz hozzá szükséged. Felhasználhatod még kenyérsütéshez, tofuhoz, reggel müzlihez vagy turmixokhoz.
7. Kukoricaliszt
A kukoricakeményítő egy finom fehér por, ami kukoricából készül. Alkalmas szószok sűrítésére és szaftok készítéséhez. A kukoricaliszt sűrűbb, mint a kukoricakeményítő, és főleg sütéshez és panírozáshoz ajánlott. Csinálnak még belőle polentát is. Amikor kukoricalisztet vásárolsz, ellenőrizd, hogy organikus és gluténmentes legyen. A kukoricakeményítő és a kukoricaliszt nem felcserélhető.
8. Kölesliszt
A kölesliszt kölesből készül, ami a fűfélék családjába tartozik. Ez a növény is ősi gabonaként van számontartva. A kölesliszt gluténmentes és tele van vitaminokkal, fehérjével, vassal és kalciummal. Enyhén mogyorós az íze, és elég sokoldalú, így jól működik más lisztekkel keverve bármilyen receptben, a reggelitől a desszertekig. Akár levesek és pörköltek sűrítésére is ajánlott.
9. Földimogyoróliszt
A földimogyoróliszt pirított mogyoróból készül. Gluténmentes és proteinben gazdag. Mogyorós aromát és ízt ad az ételeknek, és kiválóan alkalmas olyan receptek elkészítéséhez, ami mogyoróvajat is tartalmaz. Használhatod még panírozáshoz is. Vagy tedd a reggeli müzlidbe vagy turmixodba, és garantált a fehérjeadag.
10. Quinoaliszt
Mind tudjuk, hogy a quinoa egy szuper egészséges étel, tele fehérjével és különböző tápanyagokkal. Őrölt quinoa magból készül, gluténmentes és létfontosságú aminosavakat tartalmaz. A quinoaliszt íze elég erős, ezért pizzatésztához, palacsintához és gofrihoz ajánlott a felhasználásra.
11. Cirokliszt
A cirokliszt szintén gluténmentes liszt és szintén ősi gabona.
Jó fehérje- és rost forrás. Édeskés az íze és sima az állaga, így sütemények és desszertek készítéséhez kiváló.
12. Teffliszt
A teff a világon a legapróbb gabonaként van számontartva. A fűfélék családjába tartozik, és megőrlésével tefflisztet kapunk, ami egyre népszerűbb kezd lenni. Észak-Afrikában őshonos, és ételek sűrűsítésére és sütésre használják. Az etiópiai lapos kenyér is tefflisztből készül. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vasat, kalciumot és rostot. Erős, mogyorós íze van, így tökéletesen passzol más erőteljes ízű hozzávalókhoz. Felhasználhatod gofri, keksz vagy kenyér sütéséhez. (forrás!)