Savanyított zöldparadicsom a kertemből web (Egy éjszakát kint várakozott, így alaposan ki tudott hűlni reggelre, majd frigó egy nap és utána megkóstoltam... kiváló! Köszönöm a receptet!) |
p.s... komolyan mondom, hogy nem volt több 15 percnél az elkészítése... pontosan úgy csináltam, mint a recept mutatja fent... kíváncsi vagyok, hogy sikerült, majd azt is megírom... nekem azért annyiban könnyebb dolgom volt, hogy a kertemben van paradicsom, gyermekeimnek köszönhetően, két méter magasra megnőttek, így állva szüreteltem ma és csudára élveztem... gyerekkoromban volt hasonló, de akkor nyűgnek találtam, ha megkért a Nagyi, hogy szedjem le... gondolatban már napok óta tervezgettem, hogy megpróbálom... hallottam már, hogy a zöldparadicsom mérgező, míg az érett paradicsomban lévő likopin csökkenti a rák kialakulásának esélyét, vértisztító hatással bír, és erősíti az immunrendszert, addig az éretlen zöldparadicsomot a benne levő mérgező szolanin és tomatin nevű alkaloidok miatt nem ajánlott elfogyasztani, legalábbis nem nagy mennyiségben... na majd ügyelek arra, hogy ne faljuk fel mindet egyszerre... a receptet rögtön megtaláltam, ez volt a legszimpatikusabb, mert minden hozzávaló volt itthon a kapor kivételével, így azt gyömbérrel helyettesítettem, remélem nem viszi el az ízét nagyon másfelé, de arra gondoltam, hogy a kapor is eléggé intenzív fűszernövény, majd kiderül... most hagytam pihenni egy éjszakát a konyha ablakában... holnap hütőbe kerül, ahogy ott fent olvasható... később készítek fotókat a kertről is, valahogy ma ez nem jutott eszembe... úgy, hogy érdemes visszatérned, ha érdekel... azért figyelj az arányokra feltétlen...
100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin található, és már 25 mg okozhat toxikus hatásokat, tehát ez már néhány közepes méretű paradicsomnál is előfordulhat. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ami kb. 1–2,8 kg zöldparadicsomnyi mennyiséget takar.
A zöldparadicsom olyan fokozott figyelmet igénylő növényeink közé sorolható, mint a nyers krumpli, a dohány vagy a nadragulya.
Míg a szolanintól a krumplit főzéssel lehet megszabadítani, addig a paradicsomnál a beérést kell megvárni, ezzel bomlik le. Sütéssel, főzéssel, ecetes lében történő eltevéssel is csak csökkenteni (kb. harmadolni) lehet a szolanin mennyiségét, de teljesen nem lehet eltüntetni. Internetes források szerint lemondani nem kell feltétlenül erről a különlegességről, óvatosan, kis adagban probléma nélkül fogyasztható. (forrás!)