A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.
A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.
A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.
A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.
Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
• 16,2 kalória
• 3,5 gramm szénhidrát
• 0,7 g fehérje
• 0,2 gramm zsír
• 1,6 g rost
• 29,6 mikrogramm K-vitamin (37% DV)
• 36,5 mikrogramm folsav (9% DV)
• 263 mg kálium (8% DV)
• 3,1 mg C-vitamin (5% DV)
• 0,1 mg mangán (5% DV)
• 0,1 mg B6-vitamin (4% DV)
• 40,4 mg kalcium (4% DV)
• 0,1 milligramm riboflavin (3% DV)
• 11,1 mg magnézium (3% DV)
Továbbá némi cukrot, E-vitamint, niacint, pantoténsavat, vasat, foszfort, cinket és szelént.
A zeller erősíti az immunrendszert és fokozza az intracelluláris kommunikációt. A phytonutrients javítja a DNS toxikus károsodását és hatékonyan megakadályozza a rákot és a szívbetegségeket.
(forrás)