A gyógyszertárban recept nélkül kapható torokfájás elleni cukorkák betegtájékoztatója számtalan mellékhatást sorol fel.
Készítsünk házilag szopogatós cukorkát torokfájás ellen, aminek semmi mellékhatása nincs és garantáltan hat!
Ne ijedjünk meg, nagyon egyszerű elkészíteni és tényleg megéri, mert nem csak rettentően hatékony, de isteni finom is.
Ennek a receptnek a hozzávalói csupa egészséges és természetes anyagok, olyanok, amelyek egyenként is csodaszerek, pláne ha erejüket összeadjuk. A méz az egész cukorka alapja, amiből sűrű szirupot főzünk, ebbe kerülnek bele a fűszerek, mint a gyömbér és a szegfűszeg. Mindkettőnek gyulladáscsökkentő hatása van. Illetve az aszkorbinsav, ami nem más mint a C-vitamin. Amikor ezt a cukorkát szopogatjuk a hatóanyagok a nyálkahártyán keresztül azonnal felszívódnak és ott hatnak, ahol kell.
Hozzávalók
2 dl méz
Negyed kávéskanál gyömbér por
Negyed kávéskanál szegfűszeg por
1 kávéskanál aszkorbinsav a cukorba
2 evőkanál aszkorbinsav a bevonáshoz
Fél citrom leve
Elkészítés
A mézet közepes lángon hevíteni kezdjük, beletesszük a fél citrom levét, a gyömbért és a szegfűszeget. A méz pár percen belül forrásnak indul és habzani kezd. Közepes lángon addig forraljuk a mézet, amíg sötét színű ragacsos masszát kapunk. Ez több mint 20 percet vesz igénybe. Látni fogjuk, ahogy a méz állaga sűrű szirupos lesz, illata kissé karamellás és színe sötétbarna.
Tegyünk egy próbát, ha egy hideg vízzel teli pohárba belecsöppentettünk egy csepp forró mézet és az összeáll egy cseppé, akkor értük el a megfelelő állagot. Ezen a ponton vegyük le a tűzről, mert könnyen megég.
Most 5 percig hűtjük, pár percenként átkeverjük, ami gyorsítja a hűlést. Látni fogjuk, hogy kezd még jobban besűrűsödni, ahogy hűl. Erre azért van szükség, mert így könnyebb lesz vele dolgozni illetve most keverjük bele az aszkorbinsavat, azaz a C-vitamint, mivel a C-vitamin roncsolódik magas hő hatásra.
Most, hogy teljesen kész a masszánk, csinos kis cukorka méretű cseppeket teszünk belőle egy sütőpapírra. Ebből a mennyiségből két tepsi lesz tele.
Ezután kitesszük a hidegre megkötni.
Egy befőttes üveg aljára két evőkanál aszkorbinsavat teszünk, beleszórjuk a megkeményedett cukorkákat ás összerázzuk, hogy az aszkorbinsav bevonja. Ettől lesz kellemes savanyú a cukorkánk, illetve elejét vesszük, hogy összetapadjanak tárolás alatt. Ezzel el is készültünk.
Béleljünk ki egy kis bádogdobozt sütőpapírral a cukorkák tárolásához. Hűvös helyen, esetleg hűtőben tároljuk, mivel a méz alapanyag hőre könnyen lágyul.