Igazi provenci hangulat a piacon, kihagyni vétek lenne, aki St. Tropez környékén jár, még akkor is, ha csak nézelődő!
A füszerek illata lengi át a Place des Lices és környékét már messziről. Órákig tudok állni felettük és gyönyörködni bennük. Számomra ez az igazi parfüme. Nem mondom, hogy olcsó, de valójában az ár nem számit, mert mikor a budapesti konyhámban ezeknek a füszereknek az illatát megérzem a hangulatom mindig tetőfokára hág... visszapillantok emlékezetben ilyenkor a piaci hangulatra és ennek bizony nincs ára... arról nem is beszélve, hogy micsoda finom gourmet ételeket lehet kreálni szinte röpke pillanat alatt. Nem kell órákig a konyhában állni, mint általában a magyar konyha remekei felett. Egy egyszerű receptet azért itt leírnék, hátha valaki kedvet kap kipróbálni és persze előtte ellátogatott a St. Tropezi piacra és megvásárolta hozzá a füszereket:
Provence Inde csirke Barna Inci módra
Elkészitési idő: max. 1 h a sütőben sütve / 180 fokon
Ár 4 főre függ attól, hogy hol veszed a csirkét legutóbb nekem sikerült 1.000 HUF -ból megúsznom az egészet + a füszerek.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 kg csirke csomb / én még csirke mellett is szoktam hozzá tenni, mert a fiam ezt szereti
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
1 evőkanál Tandori "inde" füszerkeverék
1 evőkanál curry
1 babérlevél
kevés tört bors, ez is ízlés szerint, ahogy szeretik
Oliva olaj, kevés vaj
1 dcl fehérbor vagy viz ízlés szerint
A burgonyát meghámozzuk kettévágjuk középen, megmossuk és egy nagyobb lábasba (teflon), aminek fedője is van beletesszük. Majd utána a megmosott csirke darabokat. Megöntözzük oliva olajjal kb. 1 dcl és utána beleszórjuk az összes füszert, fokhagymát pici darabokra vágjuk és két kézzel jól összekeverjük, hogy a füszerek mindenhová eljussanak. Aláöntjük a fehérbort vagy vizet, lefedjük fedővel és betesszük az előmelegitett 180 fokra felhevített sütőbe. Az órát beállitjuk 1 órára és közben mást csinálhatunk. Nem kell felette állni. Én általában kb. 35-40 perc után megnézem és, ha látom, hogy a hús megpúhult és a burogonya, akkor leveszem a fedőt és a husok tetejére teszek egy-egy mogyorónyi vajat ettől lesz igazán ropogós a végére. Egy óra letelte előtt még egyszer kiveszem a sütőből és megforgatom az egészet, óvatosan ne hogy összetörjön. Ropogós aranysárgának kell lenni a végére.
Tejfölös uborka saláta vagy fejes saláta igazán izletes vele.
Fehérbort ajánlok hozzá, tetszés szerint választható francia Chablis vagy magyar bor bármelyik pincészetből, amit kedvelünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá, eddig még nem sikerült ebből annyit főznöm, hogy maradt volna belőle...
Ebben az évben nagy örömömre megtaláltam a környék legfinomabb pástétom készitőjét, minden falat egy igazi gourmet élmény. Auberge de la Mole eredeti francia konyha ősrégi receptekből készített pástétomaival felveszi a versenyt. Még nem sikerült mindegyiket megkóstolnom, de tervezem ...
Mme Truffe (én csak igy hívtam) nagyon büszke volt a portékájára, nem is csodálom, hiszen ritkaság a Truffe (szarvasgomba) arrafelé is. Az áráról nem is beszélve, csillagászati szám... Itt megjegyezném, hogy először nem akarta megengedni, hogy lefotózzam, de adtam magunknak időt és hosszan beszélgettünk arról, hogy én mennyire imádom a Truffe-t és milyen ízletes ételeket szoktam elkésziteni belőlük, főleg a rántottát szeretem meghinteni rengeteg vékonyra reszelt szarvasgombával. Ez az egyik kedvencem! ... és amint a fotó is illusztrálja ezek után már nyitott volt számomra a lehetőség, kedvesen invitált még a farmjára is ...
Baloldalt a fotón látható egy régi fénykép, ez a kecskesajt termelő idestova 40 éve űzi ezt a mesterséget. A hegyekben él és minden héten kétszer lehozza ide a piacra ősrégi recept alapján készitett termékeit.
Ezen a piacon minden megtalálható, amit csak szeretnénk megvásárolni gondolatban. Még sosem okozott csalódást. Ezek a cippzárból készült csodák tornyosultak az egyik asztalon. Megálltam egy pillantra és vártam, hogy vajon mi kanyarodik ki belőlük és igen meglepődtem a táska és pénztárca láttán, mert eszembe jutott, hogy otthon is van egy ilyen és fogalmam sem volt évekig, hogy mi az... a gyerekeket teljesen lenyűgözte, órákig játszadoztak és próbálgatták.
Dadou Nsumbu az árus fiú nagy türelemmel, kedvesen mutatta meg a cippzáros táska készités rejtelmeit.
Ha ezek után akarsz egy ilyent, itt megrendelheted: tropez-zip@hotmail.fr
Akinek nincs kedve tolongani a piacon, az beül a körülötte lévő kávézók egyikébe, ahonnan szemlélheti a nyüzsgő tömeget. Élvezheti a Cote d'Azur napsugarát kávé kortyolgatása közben, vagy betér Ivan Hor Atelier-be és máris nem tud hazamenni, ugy hogy ne vásárolt volna valami szép tárgyat, lámpát, nyakláncot, szobrot vagy sok kis papír hajókból kreált képet, ami igazi dísze lehet az otthonunknak.
"Vagányok" is előfordulnak itt. Ez a fiu utánam szaladt és kérte, hogy feltétlen fotózzam le, mert szeretne megjelenni az újságban, ahol dolgozom. Én csak nevettem rajta, mert akkor még csak tervezete volt meg a BIPHOTO MAGAZINE - nak. Ő már akkor tudta ezt ... büszkén mutatta a fotókat a haverjainak és hangosan mondta, látjátok megmondtam, hogy profi... jól láttam én ezt!
Kedd és szombat délelőtt irány a Place des Lices. A Petanque (golyó játék) helyét ilyenkor a piaci árusok portékái uralják.