BIPHOTONEWS ONLY ALAMY DOWNLOAD (CLICK HERE!)

2015. augusztus 16., vasárnap

©RETRO DIVATVILÁG.HU azok a 80'-90'-es évek (Barna Ilona sikeres, legendás modell)

Egy 'szelet' csupán az akkori divat világából 
(elsőrész)

Ebben a korban nem sok leánynak adatott meg az, hogy manöken, fotómodell lehessen itt Magyarországon. Ki kellett tünni az egyéniségével, szépségével a tömegből. Nem kellett hozzá portfolio! Elég volt, ha megkedvelte a divattervező, akinek főszempont volt az, hogy a modellje úgy mutassa be a rátervezett ruhát, hogy még a kifutón új gazdára leljen. Akik igazán ismertek és foglalkoztatottak voltak megközelítőleg 10-16 modell mondhatja ezt el magáról, ezek közé tartoztam én is.  1979-1994. évig dolgoztam ezen a területeten, mondhatom azt így utólag, hogy 'szerelemmel'. Nem volt ritka a napi 3-4 divatbemutató. Évente kétszer tavasszal-ősszel a BNV vagy Skála divatbemutató sorozatok. A nagyobb divat cégek, mint például a Divat Intézet (Vámos Magda divattervező), Clára Szalon (Rusai Magda, Nádor Vera divattervezők), Budapest Szalon (Borszéki Zita divattervező állandó stabil, kiválasztott manökenekkel dolgoztak csak!  A heti és havi lapoknál a divatfotózások rendszerességgel voltak, ha Zsigmond Márta (Ez a Divat) főszerkesztőjének szimpatikus volt egy modell akkor az újságból szinte kifolyt, minden oldalon visszatekintett! Az utcai plakátok csodával határos módon hatottak az emberekre, ritkaságnak számítottak! Akik azon szerepeltek, azok egy villanás alatt közismertek lettek az országban, sztárok az akkori divat világában! A rendszeres külföldi utak évente minimum két-három alkalommal biztosítottak voltak, Moszkva, Leningrád, München, Bécs, Kuwait és még sorolhatnám..., pedig akkortájt egy halandó három évente utazhatott ki külföldre, ha éppen megengedhette anyagilag magának ezt a luxust vagy megkapta erre az engélyt! 

Ezeket most, csak azért írom így le, mert a napokban olvashattam a neten itt az egyik oldalon, hogy én nem is léteztem, mert "nincs rólam anyag a neten"... ezen elmosolyodtam és akkor még igazából nem is akartam erre reagálni, de úgy látszik ezt sem hagytam ki. Így most utólag nem is bánom ezt az időutazást, mert számomra is úgy tünik, hogy egy másik életemben játszódtak le azok, amiket bizony átéltem a 'RETRO' kor idejében. Fantasztikus, hogy mennyit fejlődött a világ azóta.  Nem volt komputer, mobil, nem rögzítettek ennyire nyilvánosan szinte mindenki számára elérhető hírforrásokat. Így most visszagondolva még nekem is furcsának tűnik, aki benne élt a 'RETRO' forgatagában. A 'forrás' nagymamám kofferjében lapult mostanáig, azokból "ollóztam ki" egy pár  kedvenc fotómat és publikáltam itt. Az is igaz, hogy miután befejeztem a manöken pályámat, nem fényeztem tovább magam ezen a területen, úgy tudtam otthagyni azt, hogy nem volt törés a lelkemben. Könnyü dolgom volt, mert a fiam megszületése mindenért kárpótolt, nem volt hiány érzetem, vele való törődés teljes embert kívánt.  Elvállaltam bemutatókat még a szülés után és fotózásokat, sőt Bécsbe is kiutaztam az egyik legnagyobb Ostermann ruhacég nagy bemutatójára, de az már nem olyan volt, mint előtte... Imádatom már a fiam felé fordult és így volt ez rendjén. 1994. évben a GUNDEL-ban, Borszéki Zita divattervező felkérésére elvállaltam az utólsó bemutatómat és ezzel lezárult ez a korszakom. Köszönet és hála a sok szép percekért, pillanatokért, azoknak akikkel együtt dolgoztam és bíztak bennem! Nem utólsó sorban a közönségnek!

ÁGI NEKTÁR naptár 1984 « Modell:  Barna Ilona « Fotó: FÜLES Tóth József

NŐK LAPJA címlap 1979. « Clára Szalon kollekciójából « Modell: Barna Ilona « Fotó: Lengyel Miklós

Ez a Divat címlap 1981. « Clára Szalon kollekciójából « Modell: Barna Ilona « Fotó: Lengyel Miklós

Ez a Divat címlap 1981. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Fábry Péter

Sztár Tonik utcai plakát 1984. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Módos Gábor

KISMAMA 1982. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Bacsó Béla « Tervező: Tomka Zsóka

Ez a Divat 1977. « Modellek: ...Pataki Ági, Bálint Ági, Bodonyi Vali, Pintér Mária, Barna Ilonam Takáts Évi... «
Fotó: Fábry Péter

CSÉB utcai plakát 1984. « Modell: Barna Ilona « Fotó: FÜLES Tóth József

Ez a Divat 1994. « Divattervező: Borszégi Zita « Fotó: Lengyel Miklós « Modellek: Barna Ilona, Bolla Ágnes

Ez a Divat 1979. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Módos Gábor
Átváltoztatjuk Magazin 1985. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Lengyel Miklós

Ez a Divat « Clára Szalon Kollekciójából 1985. « Modellek: Barna Ilona, Andrási Judit « Fotó: Lengyel Miklós

Clára Szalon Divatbemutató 1984. « Modell: Barna Ilona (Balra: Komlósi Gábor újságiró (Zsigmond Márta fia), jobbra Barna Ilona  modell)

Ez a Divat 1985. » Modell: Barna Ilona « Fotó: Lengyel Miklós

Ez a Divat Évkönyv 1987. « Modell: Barna Ilona « Fotó: Lengyel Miklós
Ifjusági Magazin 1981 « Barna Ilona (szupermodell) « Fotó: Urbán

Ifjusági Magazin 1979 « Barna Ilona (szupermodell) « Fotó: Urbán

FÜLES címlap « Barna Ilona (szupermodell) 

(Forrás)

Nincsenek megjegyzések:

BIPHOTONEWS DOWNLOAD PHOTOS

REAL ESTATE

REAL ESTATE
1025 BUDA ELADÓ HÁZ +36 30 585 2979